Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sångsvall tar plats på kartan

I jämnt tio år har Bosse Sjöbom spritt barnvisor med duon Smultron & Sång. Nu debuterar han också som barnboksförfattare. Från hans och tecknaren Henrik Färlins pennor kommer nu Pia Piano och den förtrollade orkestern: en bilderbok som leder in i symfoniorkesterns värld.

Annons
Att Sundsvall fått smekmnamnet Sångsvall torde inte ha gått någon förbi som följt Kjell Lönnås med fleras körverksamhet genom åren. Men nu har staden Sångsvall också hamnat på kartan. Den litterära, alltså.
I staden Sångsvall, på Henrik Färlins kartskiss fullt igenkännlig som Sundsvall, finns en orkester. Musiklivet hamnar i fara när Dirre Dirigents taktpinne av guld försvinner, men tack vare lite trolleri och några instrumentala karaktärer kan det bli konsert i alla fall. Med Rimskij-Korsakovs Humlans flykt som huvudnummer.
Humlans flykt var ett stycke som jag känner att jag fick med mig som barn. Jag kanske gick i trean när vi lyssnade på den i skolan, säger Bosse Sjöbom.
Det finns en pedagogisk tanke bakom boken. Jag har själv levt med musik i hela mitt liv, och det här är kanske ett sätt att öppna symfoniorkestern för de yngre, säger han.
Och måhända behövs olika dörrar in till orkestervärlden, även för de yngsta, för att göra instrumenten och vokabulären där till begrepp som man hört talas om.

Nappade direkt
Illustratören Henrik Färlin har lekt inte bara med kartor och instrument utan även med humlan och andra djur som historien snuddar vid. Han och Bosse Sjöbom kom i kontakt via sin fruar, och vid det laget hade förlaget Eriksson & Lindgren (där Lindgren står för Barbro, välkänd barnboksförfattare och mamma till bland andra Loranga, Masarin och Dartanjang) redan intresserat sig för hans illustrationskonst.
Men det fanns ingen historia att koppla honom till. Jag hade en historia som jag lagt undan. Han tyckte att den var kul, och förlaget nappade direkt, säger Bosse Sjöbom.
Berättelsen hade han haft i tankarna lite då och då men inte gjort verklighet av förrän läget infann sig. Och boken har gett mersmak, så kanske kommer det mer vad det lider.
Det händer mycket roligt nu. I år firar vi tioårsjubileum med Smultron & Sång. Vi har fått in två tecknade videor i SVT:s barnkanal. Den här boken kommer ut, och vi håller på med en cd, sångbok och receptbok tillsammans med Folkhälsoinstitutet och barngymnastikledaren Jessica Wallentin, säger Bosse Sjöbom.
Sång-, rörelse- och receptpaketet syftar till att få barn att röra mer på sig och äta nyttigare. I juni kommer det ut. Och inspirerad av alla roliga händelser känner Bosse Sjöbom att han skulle vilja göra något mer av Pia Piano, kanske söka samarbete med en verklig orkester.
Sådana finns ju inte bara i Sångsvall utan också i Sundsvall.

Mer läsning

Annons