Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sekeljubilaren Wirén

/

MUSIK/CD Musik av Dag Wirén Caprice CAP 21761

Annons
Ett sekel har gått sedan Dag Wirén föddes. Bland hans verk har den ofta spelade stråkserenaden från 1937 blivit en exceptionell framgång inte minst i Storbritannien. De fyra genomlysta och attraktivt melodiska satserna är också lätta att ta till sig. På \"Vintage Wirén\" finns en rad historiska inspelningar från 40- och 50-talet med Wiréns musik, och så naturligtvis även serenaden.
Än mer intressant är dock cellokonserten, komponerad året innan serenaden. Inte minst Sixten Ehrlings vitala och klara tolkning av orkesterstämmorna skapar en tilltalande friskhet. Skivan avrundas av tonsättarens egen energifyllda tolkning av den verkningsfulla sinfoniettan op.7, musik som förtjänar betydligt mer uppmärksamhet än den fått i skuggan av serenaden. Efter den inledande pigga konsertuvertyren uvertyren rymmer de övriga spåren exempel på Wiréns produktion i det mindre formatet. Hans \"Ironiska småstycken för piano\" har åtskillig gallisk espri och \"Suite miniature\" för cello och piano
bjuder på ett tilltalande uppriktigt tonspråk. Mer matnyttiga är dock sonatinerna för piano respektive cello och piano.
Carl-Gunnar Åhléns utmärkta text om tonsättaren och den föredömligt grundliga beskrivningen av serenaden på konsert och skiva gör den här utgåvan särskilt intressant. Men med undantag för den utmärkt klingande cellokonserten (inspelad 1950) är inspelningarna, i jämförelse med andra historiska upptagningar, tyvärr inte av högsta kvalitet. Dessutom har man varit väl frikostig med filtreringen av bruset. Alltför mycket av övertonerna har gått förlorade och gjort att inspelningarna klingar onödigt instängda.

Mer läsning

Annons