Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexton nobelpristagare du måste läsa innan du dör

/

Klockan 13 på torsdag vet vi vem som får årets nobelpris i litteratur. Vi tipsar om 16 tidigare pristagare som du borde läsa.

Annons

Tomas Tranströmer – För att han kan måla med det svenska språket som ingen annan. Öppna till exempel "Minnena ser mig" och du har en livskamrat.

Luigi Pirandello – För att han osäkrar världen omkring dig. Vad är dikt och vad är verklighet? Vad är normalt och vad är galet? Hans mest kända pjäs är "Sex roller söker en författare" som också är en omskakande läsupplevelse. Inget teaterbesök blir sig likt därefter.

Thomas Mann – För att han är Europas romanfurste. Läs "Buddenbrooks" som suger in läsaren i en vindlande berättelse om en familj under fyra generationer. Kärlek, pengar, konst, svek. I Sverige är vi lyckligt lottade som kan läsa den i Ulrika Wallenströms briljanta översättning.

Sigrid Undset – Modig skildrare av kvinnors villkor: kärlek, moderskap, otrohet, lidelse. Läs trilogin om Kristin Lavransdotter som utspelar sig under ett dramatiskt 1300-tal.

Jean-Marie Le Clézio – För "Öken", en storslagen och brutal berättelse som sakta, korn för korn, blåser över historiens sanddyner; en läsning som är fullständigt uppslukande.

José Saramago – För sagan om den enarmade Baltasar och den fjärrsynta Blimunda; litterär magi när den är som bäst och som låter oss titta med förundran på livet.

Jaroslav Seifert – För hans varma kärlek till människan, kvinnan och livet; hans djupt sinnliga poesi med historisk resonansbotten slog an många strängar i ett ungt hjärta. Läs "Mozart i Prag".

Selma Lagerlöf – Folklore tolkad i ett språk rikt som finbroderi, oförblommerat känslostarkt och med den ursvenska urskogen susande bakom. Läs: Jerusalem.

Erik Axel Karlfeldt – En grundpelare för vår sångskatt, vårt bonderomantiska arv och den där dova längtan tillbaka till ett naturnära liv som vi alla hyser. Ordens Anders Zorn och Carl Larsson. Läs "Fridolins lustgård" och "Dalmålningar på rim".

Harry Martinson – Naturskildrare i skimrande tonläge, men också med en dramatik som fångar människans kluvna liv i välvilja och ondska, lycka och katastrof. Läs "Aniara".

Alice Munro – Läs henne för att hon lyckas säga mer i en novell än vad många författare klarar av i en roman. Hon kan reducera ner ett helt liv i några få sidor och ändå göra människorna hon skriver om så levande. Läs "För mycket lycka" (eller någon annan av de översatta novellsamlingarna).

Ernest Hemingway – Allt Hemingway har skrivit är inte bra, men läs honom för hans språkliga förmåga att reducera och att hitta utrymmen man inte trodde fanns mellan orden. Läs novellen "Berg som vita elefanter".

William Faulkner – Läs honom för hans atmosfärrika skildringar av den amerikanska södern och hur han maximerade sitt skrivande i kontrast till den amerikanska kollegan Hemingway som minimerade det. Läs "Ljus i augusti".

Wislawa Szymborska – För hennes träffsäkra iakttagelser och reflektioner kring vardagliga ting och livets stora gåtor. En högst läsbar poesi laddad med humor och ironi. Läs 202 av hennes dikter i "Dikter 1945–2002"

Isaac Bashevis Singer – Hans rika och fantasifulla berättelser om judiskt liv och traditioner i Polen och Amerika har en stark dragning till livets mysterier och mystifikationer. Läs självbiografiska "Vilse i Amerika".

Doris Lessing – Med skarp blick berättar hon sitt eget och andra kvinnors liv och erfarenheter under ett sekel. Från det rasistiska Sydrhodesia till England under imperiets sista tid. Läs debutromanen "Gräset sjunger".

Mer läsning

Annons