Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siegfried på riktigt

Annons
Han omnämns i Eddorna, i Völsungasagan, i Nibelungenlied och i ett otal myter som geografiskt sträcker sig från Grönland till Böhmen: den germanske urhjälten, den tyska kulturhistoriens fanbärare, Siegfried. De flesta forskare är fullt ense om att legenderna om hans spännande och våldsamma liv är just myt och saga, men nyligen presenterade ett par tyska forskare en teori som går ut på att drakdödaren och befriaren Siegfried trots allt existerat på riktigt. Det ligger nära till hands, menar man, att identifiera hjälten med den cheruskiske krigaren Hermann (Arminius), som ledde de germanska styrkorna till seger mot den romerske härföraren Varus i det legendariska slaget vid Teutoburgerskogen i nuvarande Westfalen år 9 e kr, och som innebar en svidande förlust för det ²oövervinnliga² romerska riket.
Den österrikiske germanisten Otto Höfler pekar på en rad förvisso tämligen konstruerade och sökta, men dock intressanta samband mellan de nedtecknade myterna och historiska fakta. Exempelvis menar han att den drake med lång kropp, den ²blixtrande orm² som Nibelungensagans Siegfried dödar helt enkelt symboliserar Varus härtåg, som var sex kilometer långt och gnistrade av bronshjälmarnas och sköldarnas metall. Men Rhenguldet då? Ja, det skall då vara identiskt med den legendariska silverskatten från Hildesheim (den största antika ädelmetallsamling som någonsin upptäckts hitom alperna), som numera finns till allmän beskådan på Altes Museum i Berlin.
Siegfried, romarnas skräck? Tro¹t den som vill. Nu väntar vi bara på att någon också skall lyckas röja Asterix och Obelix verkliga identiteter. Pompejus och Brutus, kanske?


Martin Lagerholm

Mer läsning

Annons