Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska BT lyckas?

Annons
Dansk kvällspress har länge varit ett par silikonbröst grällare än svensk. Utan att balansera innehållet med kulturstoff så som Expressen och Aftonbladet, har BT och Extra Bladet rakt igenom drivit en sjabbigare, mer provocerande stil och utan omsvep appellerat till läsarnas lägre instinkter.
Berömd och beryktad är Extra Bladets avklädda "side 9-pige" i helfigur. I tidningens sista sidor är samma objektiverade kvinnokropp till salu via annonser för Escort-byråer och massageinstitut.
BT har visserligen hållit tassarna från dessa lukrativa annonser, och avskaffade den i svenska ögon anakronistiska nakendamen för länge sedan. I gengäld har allt mer av det redaktionella stoffet pumpats med sex och våld.
Nu är det slut. Upplagan har fortsatt dalat. För att bli ett klart alternativ till den framgångsrike konkurrenten har man i dagarna borstat tänderna och kammat håret. BT ska bli en anständig familjetidning, ja rent av begåvad om man får tro chefredaktören, och viga mer material för kvinnor.
När Expressen i slutet av nittiotalet befann sig i samma prekära läge gjorde man ett liknande vägval. Men "kvaloiden" togs inte väl emot av läsarna. Istället fick vi mer av Anna Nichole, sladder och Big Brother. Det har fungerat.
Kan BT lyckas där Expressen stöp? I Danmark anser en fjärdedel av befolkningen att kvinnor som klär sig utmanande får skylla sig själva om de blir våldtagna. Och när Margaretha Winberg invände mot att nya bordeller skulle öppnas i Aten under OS, liknade den danska ministerkollegan protesten vid sandlådepolitik. Ett sådant klimat talar möjligen emot BTs spårbyte.
Å andra sidan: Varför skulle inte danska kvinnor önska sig en kvällstidning? Cigarrer röker de ju redan.

Mer läsning

Annons