Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skånsk exotism

/

BOK
Jonas Bergh: En sång för Sonny och Karola.
Wahlström & Widstrand

Annons


Staden som inte bara Gud glömde, utan näringslivs- och utbildningsdepartementen också? Belägen mellan Malmö, Lund och Helsingborg tycks Landskrona ända sedan varvsnedläggningen vara en stackare som man helst åker förbi inte bara för att järnvägsstationen ligger utkastad på en åker, kilometer från Rådhustorget. Så ser bilden ut: arbetslöshet, kriminella invandrarungdomar, rasism.

69-födde Jonas Bergh vill varken förtiga eller försköna, men nyansera bilden och skänka ett slags upprättelse åt sin stukade uppväxtstad. Idag utkommer En sång för Sonny och Karola, den andra och fristående delen i en romantrilogi som inleddes förra året. Den kan läsas som en stadskarta, med alla sevärdheter och vattenhål inprickade, men också som en kombination av tidskrönika och soundtrack från 80-talet till nu.

Här kommer alla låtarna på en och samma gång. Hjältarna, igenkänningarna. Afzelius, Bowie, Cohen, Dylan, Hylander, KSMB. Folk i min ålder kan bli nostalgiska för mindre.

Samtidigt är romanen en kärlekshistoria mot alla odds.

Han är döpt efter den tunge centern i BOIS, Sonny Johansson. Finsk zigenare, taskig uppväxt, numera lastbilschaffis. Karola kommer från bättre omständigheter, men blev mamma så tidigt att alla planer och konstnärsdrömmar gick om intet. Dags att förverkliga dem nu? Paret brottas med äktenskapet. Med alkoholen och framtiden. Hon drar till Vollsjö, Piratens Vollsjö, och tar jobb i Sjöbo. Det blir skånsk exotism direkt från den fördomsfulla myllan.

Bergh är ett berättarbegåvat charmtroll, som emellertid kom bättre till sin rätt i ettan, då perspektivet var manligt och genomskinligt självbiografiskt istället för som nu Karolas. Det är som om författarens tankar och formuleringar inte riktigt passar henne.

Därför hoppas jag att Jonas Bergh i den tredje delen återvänder till den nyktre alkoholist som bär drag av honom själv och i dagens roman passerar förbi under namnet Jonte Sten.
Mer läsning

Annons