Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skriv ett brev till någon du bryr dig om

/
  • I dagens snabba cybermejlande är brevet därför en möjlighet till fördjupning av kommunikationen, men också av vänskapen eller relationen, skriver Fredrik Borneskans i sin krönika.
  • I dagens snabba cybermejlande är brevet därför en möjlighet till fördjupning av kommunikationen, men också av vänskapen eller relationen, skriver Fredrik Borneskans i sin krönika.

Annons

Hejsan morsan, hejsan Stabben! Här är brev från älsklingsgrabben. Cornelis Vreeswijks Brev från kolonien luktar redan svunna tider. Dels genom det utbredda fenomenet att skicka barn på koloni men framförallt genom det självklara brevskrivandet. Att något så roligt som ett handskrivet, långt och personligt brev skulle landa nedanför dörren på hallmattan är numer allt mera otroligt. Få tar sig längre tid att skriva något mer än ett kortfattat mejl eller ett sms till en vän eller en partner.

I den franska staden Manosque i Provence har saknaden efter det traditionella brevskrivandet blivit så stor att man erbjuder gratis kuvert, brevpapper och färgpennor på torget för att främja den konst som annars snart riskerar att vara glömd. Avsikten sägs också vara att medverka till medborgarnas själsliga och personliga utveckling. Tanken är inte dum - skrivande (och läsande) i en mer utförlig form kan faktiskt utveckla oss både känslomässigt och personligt.

Mejl och sms i alla ära men ännu så länge har formen inte visat sig lika brukbar för att öppna sig på djupet. Där finns på gott och ont istället en snabbhet i formuleringar och möjligheter till svar som snarare närmar sig talet. Känslan av exklusivitet, för den som får det, kan inte mäta sig med den som fyller den som får ett handskrivet brev. Som vänskapsbevis, uppvaktning eller kärleksförklaring är det handskrivna brevet, där handstilen avslöjar minsta känslodarrning, oöverträffat.

Jag skickar dig tre kyssar – en till ditt hjärta, en till din mun och en till dina ögon, skrev en gång Napoleon till sin kärlek Josephine som svar på att hon i ett tidigare brev anklagat honom för att inte älska henne för den hon var. Väl formulerat som synes, och just vikten av noggrannhet var något som tidigt lyftes fram i samband med brevskrivande. I handbokenBrefställare för fruntimmer från 1857 poängteras vikten av stavning.Ty om ett bref är illa stafvadt, så hjelper ej den vackraste handstil – det blir ändå osmakligt och tråkigt. Lika viktigt var, framhölls det, hur man formulerade sig.

Även om brevet redan på 1850-talet fick konkurrens av telegrafen, och ett par decennier senare av telefonen, har det ända fram till internets genombrott förblivit en viktig kommunikationsväg människor emellan. Inte minst när det gäller kunskapen om, och förståelsen av, den stora litteraturen har forskningen runt författarnas brev och korrespondens varit viktig.

August Strindberg var en stor brevskrivare. Det första bevarade brevet skrev han redan som nioåring till sina föräldrar, ett av de sista från sjuksängen och till ungdomsvännen Hjalmar Branting. Däremellan låg ett liv och ett författarskap vi inte hade vetat lika mycket om utan alla dessa personliga brev. Under Infernokrisen skriver han 1896 från Paris till vännen Torsten Hedlund.

Om jag dör har jag ingen som tar hand om mig. Ber telegrafera Er, och ber Er reklamera min kropp, ty jag anser det vara ett straff att styckas på anatomisalen, och att vaktmästarne sälja ut bitarne till butiker. Det billigaste är bränning (50 francs). Eljest hade jag en barnslig önskan, sedan i ungdomen, oförklarlig, att få ligga på Montparnasse. Det kostar 500 francs men kunde väl fås av Bonnier i förskott på mina Samlade skrifter. 

I framtiden kommer bevarad korrespondens vänner emellan via mejl sannolikt att vara högst begränsad och förmodligen inte lika personlig som då pappersbrev var vanliga . Den grafologiskt kunnige forskaren har inget att hämta i en intet avslöjande Times New Roman eller i en Arial. Att våga vara utlämnande i ett mejl är dessutom farligt på grund av risken för att få sitt konto kapat eller hackat. Att skriva ett pappersbrev var en betydligt säkrare väg, vilket gjorde att folk vågade lätta sitt hjärta på ett annat sätt.

Forskningen runt olika författarskap har framöver inte riktigt lika många personliga källor som tidigare att ösa ur. Även om också brev riskerade att hamna i fel händer (Charles Dickens förstörde sin korrespondens av just det skälet), är det vi skriver på nätet något vi får betrakta som offentligt allmängods. Den som är personlig där, riskerar att vara det inför alla och inte bara inför en utvald människa, därför måste vi medvetet välja vem vi vill framstå som och vad vi vågar skriva.

Men kanske består den största förlusten, om brevskrivandet försvinner, av rent sociala och mänskliga aspekter. Att det tar tid att skriva brev och få det levererat är inte en nackdel när det gäller att kommunicera med en annan människa. Själva långsamheten är istället en tillgång, särskilt i vår tid där eftertanke är en bristvara. I brevformen finns utrymme att faktiskt tänka igenom vad vi vill säga. Formen garanterar att man också funderar innan man svarar.

I dagens snabba cybermejlande är brevet därför en möjlighet till fördjupning av kommunikationen, men också av vänskapen eller relationen. Många äldre människor har dessutom inte tillgång till internet överhuvudtaget, och har sedan detta sociala forum slog igenom, i stort sett slutat få hälsningar i textform.  Skälen är med andra ord många för att sätta sig ned i lugn och ro i sommar och skriva till någon vi tycker förtjänar det, eller bara till någon vi vill lära känna bättre.

Mer läsning

Annons