Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöjdens tekniker lever vidare

/
  • Fåglar tillhörde favoritmotiven för Jonas Gerdin och hans blivande slöjdledare under kursen.
  • Jonas Gerdin med en klädnypsfågel.
  • Jonas Gerdin berättar om den gamla folktrons knep för att testa ett förhållande: skåra två träd och tvinna dem samman. Om de är hopvunxa efter ett år är det bara att slå till med giftermål.
  • Den som gick i förlovningstankar förr i världen kunde prova förhållandet genom att skära skåror i två träd, som han sedan tvinnade samman. Om träden hade växt ihop året efteråt var det ett tecken på att förhållandet var något att satsa på, sa gammal folktro.
  • Installation i utställningen Oro på Murberget av konstnärsgruppen Raketa.
  • Länsmuseet utbildar slöjdledare för barn, och att göra roliga fåglar tilltalar de unga.

Slöjd, design och konst. Begreppen flyter in i varandra, teknikerna också, liksom de skapade föremålens användbarhet. I sommar och i höst står slöjden i centrum på länsmuseet. I flera utställningar visas bland annat sätt att vidareföra de gamla teknikerna till moderna barn.

Annons
Design är ett modeord numera och det år som pågår har utnämnts till designår. En väldesignad produkt ska inte bara ha ett tilltalande yttre utan också vara funktionell. Men dessa egenskaper finns också hos föremål som går under ett äldre namn, slöjd, som i vår tradition fått beteckna det handgjorda medan desingen knutits till industriproduktion.
Under våren och i höst pågår en seminarieserie om design och slöjd. I höst startar också länsslöjdkonsulenterna med hjälp av EU-stöd flera slöjdklubbar i länet. De vänder sig till barn och nyligen har ett antal ledare utbildats vid länsmuseet.
I likhet med Jonas Gerdin, som lär barn slöjda vid museet, är det tänkt att de ska bära både kniv och syväska, för här görs ingen skillnad mellan hård och mjuk slöjd. Några av deras idéer finns utställda i länsmuseets gamla rådhus.
Tanken är att det här ska tilltala barn, säger Jonas Gerdin.
Här kläs de gamla teknikerna i modernt yttre. Sugrör får komplettera halm och vass som färgglatt material till takmobiler med formen hämtad från de gamla halmkronorna, oroarna. Likheten med kinesiska takkronor är tydlig, och i de finska fackverkskonstruktionerna finns avancerad geometri som både tränar matematiksinnet och leder tanken till japansk origami.
Korgar flätas inte bara av vidjor utan också av hopvikt tidningspapper. Grannlåtsväskorna efter folkdräktsmodell sys i färgsprakande moderna tyger, och de fåglar som med sina klädnypsfötter vilar tryggt på en lina visar en artvariation som inte står regnskogens efter. Men här finns både fyllkajan och olyckskorpen.
Ett separat tema är de gamla takkronor av halm som kallades oroar. Ordet var för de gamle inte förknippat med stress utan syftar på att prydnaden rörde sig: den var inte i ro.
Oroar var våra julgranar före 1870. De firades ner från taket och rörde sig när man dansade runt dem, säger Jonas Gerdin.
I bland annat Åvike herrgård har konstnärsgruppen Raketa lekt med oroarnas form och konstruerat stora takmobiler. I en av dem hänger bilder som på ena sidan är silverblanka, på den andra visar naturmotiv. Verket piggnar till och börjar röra sig när en besökare gör entré. Liksom annan spegelkonst leker den både med ljuseffekter och vår självupptagenhet. Vad vill du helst betrakta, naturen eller dig själv? tycks den här oron fråga.
I rådhuset ställs också alster av vana slöjdare ut. Där finns näverföremål från de fyra nordligaste länen, och i ett rum har hårdslöjdskonsulent Eva Nordangård samlat ting med skogen som ursprung. Människor med fantasi och praktiskt öga har i alla tider \"sett\" nyttoföremål i en böjd gren, en ticka, ett knippe kvistar. Skogen gav såväl yxskaft, skedar, skålar och vispar som lustiga fågelfigurer till prydnad och glädje.
Här kunde de fattiga tävla med de rika. Rika köpte, men fattigt folk som var händiga kunde göra sina saker minst lika fina, säger Jonas Gerdin.
Slöjd, design, konst. Begreppen kommer och går, men de gamla teknikerna lever. Över hela jorden och genom historien.

Mer läsning

Annons