Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små doftstänk och minneskorn

Annons
Målningar av Elsy Grönlund
SCA:s entré
17 maj - 3 juni

Naturen tycks vara Elsy Grönlunds stora intresse. I stort sett hela hennes nuvarande utställning i SCA:s entré är ägnad åt dess olika yttringar: landskapsbilder, stilleben, frukter. blommor, fåglar.
Elsy Grönlund är Sundsvallsbo med konstutbildning bland annat från Ålsta folkhögskolas konstlinje och har tidigare ställt ut vid ett antal tillfällen i Sundsvall och Timrå med omnejd. Hennes vilja är att fånga naturen som den är med en nästan fotografisk strävan, ibland att ladda den med romantisk touche. Men de rena avbildningarna kan ibland kännas livlösa och utan djupdimension, romantiken stereotyp.
De mest intressanta effekterna uppstår när hon manipulerar lite med naturen. Som i den stora målningen med maskrosåkern, där hon skarpt delat upp bilden i fält med olika naturtyper. Då drar måleriet iväg mot Stina Sunessons naivistiska dalaskildringar. Eller då hon laddar bilden med humor och ömhet genom att placera ett stängsel runt ett ensamt fågelägg mitt i ett klapperstensfält. Det ägget skimrar av liv och idé.
Charmiga är också de minsta bilderna i vykortsformat. Här är det som om de äpplen och citroner som inte riktigt orkade bära upp en stor målning plötsligt fyller utrymmet. Tankarna drar mot naturdagboksillustrationer, och kanske har en stil som Elsy Grönlunds ett hem inom bokillustrationen och i det lilla formatet. Som små doftstänk och minneskorn från den natur hon älskar.

Mer läsning

Annons