Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småpratets okrönte mästare

/

BOK Hasse Tellemar: Det var i alla fall roligt att komma fram. Hjalmarson & Högberg

Annons
SJÄLVASTE Herman Lindqvist har kallat programmet sin \"hemliga last\" men i så fall är vi många som delar den.
Att vi är åtskilliga hundratusen som har svårt att tänka oss våra lördagsmorgnar utan \"Ring så spelar vi\" finns det ju lyssnarsiffor som bevisar.
Lyssna kan man dock göra av många skäl. För skivorna, för att mäta sina kunskaper eller för den gemytliga grundton som är programmets kanske främsta kännetecken.
I \"Ring så spelar vi\" är det, ovanligt nog, inget Gnäll-Sverige som talar. Snarare det lugna, trygga Sverige. Missnöjet lyser med sin frånvaro. I stället bibringas man exakta upplysningar inte bara om vädret från norr till söder utan också om svenska folkets lördagsvanor.
Nyheterna utifrån stora världen må handla om jordbävningar och krig; i Gafsele eller Malung drar man ändå upp båtar för hösten, planerar lördagsköp eller rustar sig för kvällens släktbesök.
\"Ring så spelar vi\" blir på något sätt, för att åter citera Herman Lindqvist, \"örat mot Moder Sveas bröst\".
OM NÅGONSTANS är det också där \"vanligt\" folk kommer till tals. En sociologisk undersökning skulle med säkerhet bekräfta att antalet civilingenjörer och fondkommissionärer som hör av sig är försvinnande litet. \"Ring så spelar vi\" är vårdbiträdenas, småorternas och ålderspensionärernas program.
Programledarna genom åren har hetat både Lars Hamberg, Mona Krantz och Thord Carlsson, men att det var Hasse Tellemar som gjorde \"Ring så spelar vi\" till en institution motsäger nog ingen.
Tellemar utvecklade småpratet till fulländning. Och visst var det också under hans tid som \"det var i alla fall roligt att komma fram\" blev ett lika bevingat uttryck som \"vi hade i alla fall tur med vädret\".
Samtidigt som \"att komma fram till Tellemar\" också nästan blev ett begrepp i sig.
Till och med Hasseåtage gjorde en bejublad parodi på programmet, i en klassisk tolkning av Lena Nyman, och så värst mycket längre i nationell berömmelse gick det knappast att komma.
Det skulle vara att bli kategori i \"Jeopardy\" då, vilket Tellemar självfallet också blivit förärad.
Totalt 840 program hann det bli och givetvis finns det mycket att berätta om sånt som utspann sig under alla dessa lördagsmorgnar, med långt över tre miljoner lyssnare vid apparaterna ibland.
Och det är faktiskt inte bara radiohistoria i den lättare genren, den speglar indirekt också en samhällsutveckling. När \"Ring så spelar vi\" var nytt var inte ens du-reformen genomförd; man satt och ni-ade varann, hur otroligt det än kan låta i nutida öron.
TELLEMAR TILLSTÅR villigt att han levt ett liv med mjuka kanter och några kontroversiella avslöjanden levererar han följaktligen heller inte i egenskap av memoarförfattare.
Är man trogen lyssnare är det dock inte ur vägen att veta att 7, 13 och 21 är de vanligaste frågorna som de uppringande väljer. Eller att den på sin tid välkände \"allvetaren\" Ejnar Haglund inte bara själv hörde till de trogna lyssnarna utan också lyckades komma fram och vinna fem CD-skivor på att veta vem som konstruerade blindskriften.
Om chefer och medarbetare har Tellemar bara gott att säga. Enda tillfället man anar en smärre kontrovers var tydligen när SVT 1977 drog igång \"Go´morron Sverige\" på lördagsmorgnarna.
Inte ens Lennart Hyland förmådde dock pressa honom att rucka på de inkörda sändningstiderna så någon gräns för Tellemars snällhet finns det tydligen ändå.
ÄVEN OM DET givetvis är \"Ring så spelar vi\" som är tyngdpunkten påminner Tellemar om att han faktiskt haft ett liv dessförinnan också. Tiden då han fortfarande hette Andersson i efternamn, växte upp i Södertälje, for riket runt som yrkesmusiker och sen, som producent på Sveriges Radio, bland annat lät lyssnarna rösta fram \"Århundradets svenska schlager\".
Vann gjorde \"Gotländsk sommarnatt\" och året var 1960, om någon undrar.
Mer läsning

Annons