Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smärtan att bli vuxen

/
  • Märta Fohlin följer upp ”Jag duger inte åt lycka” från 2014 med

BOK: Kristian Ekenberg läser Märta Fohlins "Sandöflicka".

Annons

Sommaren innan allt förändras. En utdragen parentes mellan barndomen och livet som vuxen kvinna, väntande vid den klarblå horisonten utanför Gotska Sandön.

Leila driver omkring på ön och håller liksom andan inför det främmande liv som väntar. Hon ska lämna hemmet för att studera. Året är 1939 och kriget hotar lika olycksbådande som det blod som rinner ur henne. Kriget skrämmer, men det gör också steget från flicka till kvinna.

Märta Fohlins andra roman efter debuten ”Jag duger inte åt lycka” skildrar ett tillstånd. Ingenting händer, all spänning ligger i den framtid där allt ska förändras. Leila konstaterar att ”denna sommar ser jag saker skarpare och andas tyngre”.

Och ja, det är en blick som med skärpa registrerar omgivningen, som om hon vill införliva hela Gotska Sandön i ett minnespalats, så att den finns kvar även om hon själv måste lämna ön. Allting i naturen har ett namn. Minsta färgskiftning på himlen noteras.

Märta Fohlin gestaltar mycket skickligt denna brytningstid i tillvaron. Det är en period i mitt eget liv som jag minns mycket väl, hur jag likt Leila ville dra ut det sista av barndomen och inte kände någon lust inför det långa livet som väntade efteråt. Hon lyckas fånga känslan av att se tiden rinna mellan fingrarna allt för snabbt.

Förutom ön, vars väsen upptar en stor del av texten, rör sig Leilas tankar kring föräldrarna, fyrvaktarhustrun Margot och maken Ragnar. De nämns vid förnamn, som för att markera distans mellan dem och Leila och att hon är på väg bort från dem. Margot läser mycket och hade kanske önskat ett annat liv, men så blev det inte, och nu är Leila själv på väg mot det livet medan modern är kvar i det gamla.

De korta prosastyckena gör sig bäst att läsa som poesi. Ett i taget, med vila emellan. Miljöskildringarna lyses upp av ett vemodigt ljus som gör ”Sandöflickan” till en bok full av smärta. Märta Fohlin berättar övertygande om hur ont det gör att växa.

*

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Mer läsning

Annons