Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabba dikter direkt från scen

/
  • Mikael Eriksson, ansvarig för skrivarsidan Argus.nu, och debutanten Magnus Gren, Göteborg, laddar inför sina poesiframträdanden på Stora torget.
  • Helmi Bergström, Sundsvall, avlöser debutanten Frida Krantz, Borås, när det var fritt fram att läsa sina dikter från scenen.
  • Anita Jacobson är van estradpoet.
  • Anita Jacobson är van estradpoet – det märktes. Hon ingår tillsammans med Mikael Eriksson och Zara Mohlin i poesigruppen ZAM.
  • Den långa dikten
  • Zara Mohlin, Härnösand, gav väderprognoserna en ny innebörd när hon i sin dikt ville att tv-meterologen skulle
  • Det märktes inte att Magnus Gren, Göteborg, gjorde debut på scenen. Hans läsning var avslappnad och innehållet hade en skön tvist.

Det är en sak att skriva egna dikter, men någonting helt annat att stå på scenen och möte publiken. Det skedde igår på Stora torget när skrivarsidan Argus.nu på internet hade träff i Sundsvall.

Annons

– Det är en otrolig kick att läsa det man själv har skrivit och få kontakt med publiken, säger Mikael Eriksson, som driver Argus.nu.

Sundsvallsborna hade igår på eftermiddagen chansen att på lyssna på estradpoesi från scenen på Stora torget. Uppträdande skedde i samband med att skrivarsidan Argus.nu på internet hade träff i stan. Sidan är en portal och en mötesplats för textförfattare som vill lägga ut texter och diskutera skrivandet. I dag finns 4 700 medlemmar.

– Min grundsyn är att alla kan skriva. Det spelar ingen roll om man stavar fel. Alla har olika syften med sitt skrivande, men det kan vara kul att lägga ut sina texter och få dem lästa av andra, säger Mikael Eriksson som har drivit sajten sedan 2001

Han är med i poesigruppen ZAM som också består av Anita Jacobson och Zara Mohlin. De var också på plats. Senare på kvällen framträdde de på Almamia.

– Det är roligt att träffas i "real life" och inte bara på nätet, säger Anita Jacobson som förra året vann Poetry slam-tävlingen vid poesifestivalen i Härnösand.

De försöker lyfta fram estradpoesin – något som inte har haft någon stor plats i Sundsvalls kulturliv. De har tips på hur man ska göra.

– Det gäller bara att träna. Man ska vara tydlig så att det man säger hörs. Sedan ska man tänka på tempot och hur man betonar, säger Zara Mohlin.

Magnus Gren, Göteborg, Frida Krantz, Borås, och Katarina Forsberg, Sundsvall, debuterade igår på scenen med sina egna dikter.

– Det är första gången, så jag är nervös. Jag vet inte riktigt vad jag ska börja med, säger Katarina Forsberg.

Det var sju poeter på plats i snålblåsten. Magnus Gren var först upp på scenen och läste "Jag borde bli poet":

"Jag är olyckligt kär,

och därtill fattig.

Ångestnivån har ett normalläge,

som utstrålar: "Psykakuten nästa!"

Okej, jag har slutat röka,

men jag snusar faktiskt.

Enligt socialstyrelsens norm,

dricker jag säkert för mycket,

ibland.

Före detta sjöman är jag också.

turen gick förvisso bara till Danmark,

men ändå.

Fan, jag tror jag har allt."

Zara Molin tog sedan tag i mikrofonen och gav sin syn på vädret.

"Nyhet,

det regnar.

Nyhet,

det regnar fortfarande.

Nyhet,

dripp dropp.

Nyhet,

skvätt skvätt.

Nyheten lider av variationsbrist,

så varför kan inte meteorologen som smeker länderna på den där kartan i tv-rutan smeka lite porrigare över norra Europa, så att Sverige får stånd och solen bara flyger upp?"

Visst sken solen igår och Mikael Eriksson, Helmi Bergström och Anita Jacobson läste sina dikter. Sedan var det dags för debutanten Katarina Forsberg som läste "Minne på villovägar". Lite nervöst – men det gick bra.

Efter ytterligare några dikter tog Frida Krantz mod till sig och mötte publiken – kort och kärnfullt:

"Jag minns ofta,

men jag finns nu."

Mer läsning

Annons