Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart premiär för Sårsagor

—examensprov för teaterklasserna i Timrå och Härnösand
Är det sex, kärlek eller bara lite vänskap som de ensamma människorna i föreställningen "Sårskorpor" söker?
Och alla längtar, men de vet inte alltid efter vad.

Annons
För avgångseleverna från de estetiska programmen på gymnasieskolorna i Timrå och Härnösand är pjäsen ett examensprojekt och på lördag bir det premiär.
De fyra sista veckorna har varit de stressigaste i 19-åriga Emma Moléns liv. För nu är det dags att visa upp allt som hon och klasskamraterna har lärt sig under gymnasietiden.
Själv spelar hon Doris. En tjusig blond sekreretare på höga klackar.
Det värsta som kan hända är om jag snubblar. Är inte så van vid högklackat.
Allt har det gjort själva. Ljus, ljud, rekvisita, smink.
Och de har varit med och valt texter till företställningen, och det blev två. En sammansmältning av Maria Bloms "Sårskorpor" och Åsa Lindholms "Bettysagorna".
Det är inte lätt att hitta material till en ensemble med så många tjejer som vi har. Därför har vi plockat lite här och där och fått ihop en mix som passar, säger regissören och teaterläraren Maria From.

Många karaktärer
Karaktärerna på scenen är många. Där finns rockstjärnan med nästan en gudomlig status, den skitiga bagladyn, hon som säljer korv, surfarna och de som är alldeles vanliga. Men en sak har de gemensamt. De är alla ensamma på något vis. Och under föreställningens gång ska alla ha hittat någon att knyta an till.
Det är en pjäs som handlar om relationer, berättar Emma Molén.
Men det är ingen löpande handling. Föreställningen byggs upp med hjälp av fristående scener. Ibland förstärkta med dans och sång. För sångnumren har ensemblen utökats med gitarristen Anton Svedin från estetiska programmet i Sundsvall.
Det vi vill är att beröra och väcka känslor hos publiken och att de ser allvaret bakom det roliga och att det finns något bakom varje människa, säger Emma Molén.
Hon gillar att göra sin rollfigur. Mest för att Doris är så olik henne.
Lite jobbigt är det också eftersom en del scener är ganska vulgära.
På lördag blir det premiär på Konsertteatern i Sundsvall. Teater Västernorrland har varit med på ett hörn och jobbat med kulisser, ljud, ljus och annat.
Det är bra att de får jobba med professionella under den här tiden, säger Maria From.
Tidigare avgångsklasser har gjort samma resa som de här eleverna. Nytt för i år är att teatereleverna från Timrå för första gången jobbar ihop med Härnösandseleverna.

Mer läsning

Annons