Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderblomspelet i Trönö

/

Annons
Manus: Arne Ingemar Johansson
Regi: Hans Klinga
Musiker: Karin och Kristina Elfversson, Ted Hammarlund
Medverkande: Erik Ehn, Kristina Törnqvist, Stig Engström, Gun Lönning, Margareta Persson, Angelica Thelin, Maj-Britt Fridh-Gustafsson med flera


Idag för sjuttioett år sedan dog Jonathan Söderblom, som ärkebiskop betydligt mer kontroversiell men också mer älskad än K.G. Hammar. Vi kan kalla honom Nathan, som hans folk gjorde!
När Nathan tillträdde var det få präster i hans eget stift som hade röstat på honom. Det var verkligen motvind för den radikale professorn från Hälsingland. Vad gjorde han när teologer och gammalkyrkliga församlingsbor hoppade på honom? Han tackade för angreppen, eftersom de gav honom tillfälle att närmare förklara sina idéer om en levande kristenhet.
I sommar firar Söderblomspelet tjugoårsjubileum på sin spelplats intill Trönö prästgård, där Nathan föddes och bodde, tills fadern blev kyrkoherde i Bjuråker. Från 7 års ålder var prästgården i Bjuråker hans hem, även om han under skoltiden måste bo inackorderad i Hudiksvall, där han tog studenten 1883.
Man måste anstränga sig litet för att inse hur länge sen det var hans uppror mot dogmer och traditioner tog sin början, så nutida förefaller hans tankar. Litet hjälp har jag hittat i en minnesbok från 30-talet. Kväkaren Lady Parmoor skriver där: "Hans energi tog sig bland annat uttryck i hans vana att färdas med flygmaskin."
I "Hågkomster och livsintryck" kan man se att Nathan älskade USA men starkt kritiserade landets ointresse för Nationernas Förbund, som ändå skapats av en nordamerikansk president. Ärkebiskopen kallade NF, som sedan blev FN, ett barn som övergivits av sin far och nu fostrades av sin fattiga mor: Europa.
Det finns också kritik i minnesboken, ord som är intressanta att jämföra med idolporträttet i Söderblomspelet. En kallar honom en självförtärande radioaktiv substans, en italiensk professor och vän säger: "Han var för energisk, för jäktad, för impulsiv för att ge tillfälle till något längre, lugnt samtal eller uppmuntra till diskussion."
En professor från Genève frågade Nathans hustru hur han kunde arbeta så hårt vid det banbrytande ekumeniska mötet i Stockholm 1925. Hon svarade: "Han är så lycklig!"
Spelets författare Arne Ingemar Johansson tar upp många röda trådar i Nathans livsväv. En viktig berättelse handlar om äktenskapet, både om Nathans föräldrar med traditionell under- och överordning och mellan Anna och Nathan, där hon är tidens nya kvinna, intellektuell samtalspartner och lekkamrat.
Professor Lydia Wahlström, känd bisexuell feminist, skrev en gång att när det gäller "en så egenartad personlighet som Nathan Söderblom, är ingenting för obetydligt att uppteckna." Det är en bra utgångspunkt, när man i en pjäs skall göra hans porträtt.
Erik Ehn har fått förtroendet att bära Nathans omfattande roll. Han för med övertygelse och entusiasm långa resonemang kring teologiska frågor och har en rent nathansk charm. Han framställer världsmannen med den omvittnade förmågan att möta olika människor med samma nyfikenhet och naturlighet. Det är mycket imponerande och ett stort lyft från rollen som From-Olle på Träteatern i Järvsö.
Kristina Törnqvists prästfru Anna har en utsökt avvägd glimt i ögat. Hon är en personlighet som mäter sig intressant med maken.
Bara i detaljer är Söderblomspelet ett bygdespel; främst är det ett spel om livsfrågor och om konflikter mellan modern vetenskap och kristen tro. Nathans patriark till far görs sedan länge med pregnans och trovärdighet av Stig Engström. Synd ändå att rollen inte får rymma ett uns av tveksamhet.
Hans Klinga har igen och med förtjänst regisserat denna pjäs som hela tiden förändras. Det absurda musikalinslaget från Uppsalas studentkretsar vill jag ha bort till nästa år.
Psalmsången sitter fortfarande fint, fiolerna också och överraskande orgelmusik: Bra ljudteknik! Det var ju faktiskt Nathan som kom på att kalla J.S. Bach den femte evangelisten.
Sista föreställningarna ges kommande helg.

Mer läsning

Annons