Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sökes: FAQ för skilda

/

Annons

Ibland är vi tre i hushållet, ibland är jag en. Jag lagar alltid mat för fyra.

Jag har en dubbelsäng där den ena sidan står bäddad och orörd, jag har en massa garderober jag inte behöver. Jag har två nattduksbord där det ena står tomt och samlar damm. Det stör mig, jag har nog att städa ändå.

Jag har rensat ur två lådor i frysen för matlådor men de svämmar alltid över, tar sig in i brödlådan, bland sylten, ja ibland till och med bland de frysta grönsakerna. Fast matlådor är bra, de sparar pengar.

Jag har prövat att i stället för att ha nio skjortor i en garderob hänga vardera tre i tre garderober. Det ser bara löjligt ut.

Hur gör man när man byter sängkläder? Ska jag bara tvätta de jag sovit i och stoppa tillbaka de andra i linneskåpet? Men blir de inte olika slitna då? Ska jag tvätta bägge (vilket jag gör)? Är inte det både onödigt och miljöovänligt?

Och är det fler som upptäckt att det är dyrt att inte längre ha någon som sitter bredvid och varnar för fartkameror?

Det är såna saker jag skulle vilja prata om. Med andra. Som vet.

Var är hemsidan för skilda kvinnor och män? Var är vår vän i den nya vardagen, som tar vår hand, säger att allt kommer att bli bra och varsamt men bestämt visar vägen? Det finns hemsidor för allt, men inte för oss. Det behövs inte mycket, men varför inte börja med en FAQ:

Får man kalla svärmor för svärmor även efter?

Var tog middagsinbjudningarna vägen?

Var finns en handbok för nätdejting? (Jag vill till exempel veta varför de attraktivaste alltid bor längst bort.)

Hur ansar man ögonbrynen själv?

Vad är det för skillnad på skild, ensamstående och singel?

Hur länge efter skilsmässan dröjer det tills man lärt sig anpassa mjölkinköpen för de barnfria veckorna?

Och vad fan är vaniljsex?

Det är inte synd om mig. Jag är en av tiotusentals skilda kvinnor och män i Sverige mellan 40 och 50, jag klarar mig fint, det kommer att bli bra. Men det här är viktiga, existentiella frågor. Hur gör andra? Borde vi inte kunna lära av varandra, av de mer rutinerade?

Men ta bort, säger dom. Du behöver inte så många garderober, du behöver inte två nattduksbord. Släng!

Jag vill inte. De hör ihop, som maka och make. Typ. Men jag har inte haft några vettiga argument – förrän nu. Feng shui. Det är bra skit, får oss att bli balanserade, låter energin strömma som den ska i rummet, harmoni uti kropp. Där står det tydligt och klart: man ska förstärka symmetrin i inredningen, till exempel med två likadana lampor. Eller nattduksbord! Feng shui talar också om yin och yang, två motpoler som bejakar varandra. Yes. Varm och kall sida av säng, använt och oanvänt nattduksbord, full och tom garderob. Jag är i hamn.

Fast det är klart, jag tror ändå det bästa för energin i sovrummet vore två människor… individer med likheter och olikheter, till och med kontraster, som enligt feng shui ska förenas för bästa harmoni.

Tag min hand, led mig rätt. I de frånskildas djungel med macheten i högsta hugg, kämpande vägen fram mellan förr och nu, den jag var och den jag blivit. Hjälp mig släppa allt bagage jag släpar på, ge mig mod. Jag vill älska igen. Men ge mig först en hemsida.

Mer läsning

Annons