Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarteatern - regnet, 1 - 0

/
  • Trots sommarens idoga regnande har teaterpubliken inte svikit helt. ARKIVBILD

Sommarteatern verkar klara både regn och kyla. Det bistra vädret drar visserligen ner biljettförsäljningen men teaterpubliken sluter upp ändå. Gunnebo sommarteater utanför Göteborg har till och med slagit rekord.

Annons

Claes Malmberg i kvinnokläder syns i "Charleys tant" på Gunnebo slott. Publiktillströmningen till uppsättningen med fler storstjärnor som Jan Malmsjö och Marianne Mörck fick teatern att förlänga spelperioden vars föreställningar var slutsålda redan i slutet av juni. Det är rekord för Gunnebo vars publik sitter utomhus om än under tak.

– Men i Göteborg regnar det ju även från sidorna. När det blåser känns det, men det har inte påverkat publiken så mycket, säger Lina Persson, personalchef på Gunnebo Slott och trädgårdar, som är mer än nöjd.

Regnade gjorde det däremot i Skellefteå där Västerbottensteatern har en lång tradition av sommarteater i det fria. I år satte man upp "Ringaren i Notre Dame" i stadens kulturområde Nordanå. Av 24 föreställningar spelades bara fyra helt utan regn. Publiken kom i regnställ och stövlar. Skådespelarna hade långkalsonger, berättar producenten Maria Asserud.

– Jag har jobbat med sommarteater i snart 30 år och jag har inte varit med om något liknande.

Stadra sommarscen i Nora spelar "Stadramålarna". Teatern har visserligen både publik och skådespelare under tak, men det idoga regnandet minskar ändå teaterlusten hos vissa, tror producenten Elizabeth Franzén:

– Det går hyfsat trots allt, men de som står och väger på tröskeln stannar nog hemma när det regnar.

Ju fler biljetter som är sålda på förhand desto bättre. Den del av publiken som låter det dagliga vädret avgöra kvällens aktiviteter stannar gärna hemma när det regnar. Om det vittnar Christer Norrby, producent på Romateatern på Gotland. Där har kylan varit jobbigast. Trots ett rikligt förråd av filtar kan det bli kallt att sitta i den gamla ruinen.

– Under soldagar har det varit packat med folk, men om det kommit någon skur mitt på dagen blir publiken mindre, säger Christer Norrby.

Mer läsning

Annons