Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sorgligt att Söder har hedersuppdrag

/

KRÖNIKA: Lars Ragnar Forssberg om "volymer" och "En tysk mans historia".

Annons

Jag vet inte när jag första gången hörde ordet ”volymer” som en beskrivning av flyktingar.

Sannolikt var det dåvarande migrationsminister Tobias Billström som lanserade begreppen ”volymer och volymproblem.” De fick snabbt spridning. Svenska Dagbladets ledarsida var inte ensam om att haka på. Nu hade människor som flydde för sina liv reducerats till en siffra i en kolumn. En dehumaniseringsprocess hade startat. Människor berövades sina ansikten. De var inte längre av kött och blod. De hade klumpats ihop till en anonym och växande massa.

Något hotfullt som höll på att minska hederliga svenskars livsrum.

Utan namn är man ingen. Man förlorar sin identitet. I värsta fall berövas man sitt människovärde. Jag läser denna sommar om Sebastian Haffners ”En tysk mans historia”.

Det är en självbiografi som skildrar de första åren av 1930-talet. Haffner är då en ung jurist i Berlin som ser hur nazismen växer fram, hur den med försåtliga metoder och med en kombination av propaganda och våld får allt fler människor att ifrågasätta judarnas rätt att existera. ”Alla kände sig föranlåtna och berättigade att bilda sig en åsikt om judarna och dela med sig av den”, skriver han.

Människor är rädda, rör sig liksom på minerad mark. Det tyska samhället är vid den här tiden ännu inte helt nazifierat, men där finns vad Haffner kallar ”en massans magnetism”, hellre slå än att bli slagen. Den inre fienden, den andre, är juden, bögen, zigenaren ... Inte den enskilde affärsidkaren eller läkaren utan den namnlösa gruppen.

Makten över dagordningen styr samhällsdebatten och människors medvetande. Ord har betydelse. Växande volymer blir något hotfullt. Människor som flyr från krig och tortyr förvandlas till inkräktare. Rädslan sprider sig. Den blir i värsta fall grogrunden för hat. Främling blir liktydigt med fiende.

”En tysk mans historia” är en bok med stora litterära kvaliteter, men också en lärorik skildring av hur fort allt bokstavligen kan gå åt helvete.

Man ska vara försiktig med orden. På Göteborgs-Postens ledarsida skriver man om romernas ”organiserade tiggeri” och manar fram bilden av ett brottssyndikat. Utsatta människor har i alla tider hjälpt varandra för att överleva. Det är inget skumt utan ren medmänsklighet.

En av Sverigedemokraternas ledande företrädare, Björn Söder, skrev ett inlägg på Facebook efter knivmorden på Ikea häromveckan:

”I tider som dessa kan det vara läge att påminna om hur Fredrik Reinfeldt ville att vi skulle ’öppna våra hjärtan’ och hur han tackade ’för att ni valt Sverige’. Tror inte den mördade mamman och sonen på Ikea i Västerås skulle hålla med ex-statsministern... Dags att vakna svenska folket!”

Mannen som skriver detta är andre vice talman i riksdagen. Det är sorgligt att han valts till ett sådant hedersuppdrag. Det är ännu sorgligare att stödet för hans parti ökar. Sverige 2015 är inte Tyskland 1933. Men främlingshatet är på frammarsch.

Mer läsning

Annons