Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande år efter kriget

BOK
Linda Grant: När jag levde i modern tid. Översättning: Olof Zachrisson. (Tiedlund)

Annons
Mamma dör och Evelyn, blott tjugo, lämnar Londons Soho. Landstiger i Haifa och hamnar via en vistelse på kibbutz, präglad av klassisk kommunism och fri kärlek, i den funktionalistiska staden utan förflutet, Tel Aviv. Året är 1946, runt hörnet väntar bildandet av staten Israel. Evelyn känner sig som en "dotter till det nya Sion".

Hon är en drömmare och idealist, nyfiken, öppen för förslag, sugen på framtiden och nyfiken på ödet. Ett oskrivet blad, mottagligt. Medan hon brottas med hebreiskan och gör bekantskaper på arbetsplatsen, en frisersalong, attraheras hon sexuellt av Johnny. Terrorist eller frihetskämpe? Han tillhör Irgun, en judisk kamporganisation som bekämpar såväl araberna som den engelska kolonial- och ockupationsmakten. Evelyn involveras. Bladet fylls. Livet får mening, riktning.

Linda Grants i Storbritannien hyllade och prisbelönade När jag levde i modern tid är äventyrsberättelse och utvecklingsroman i ett. Fastän återberättad av en åldrad Evelyn, och kanske inte prickfritt översatt, är detta levande litteratur, intensivt närvarande i den tid då det begav sig. Det dokumentära möter miljöskildringarna, historien bär på historierna.

Evelyns och Johnnys eskapader och dåd, inkluderande identitetsbyten och täckmantlar, är spännande nog, romanens behållning är ändå bredden, mångfalden. Inblickarna, avlyssnandet. Pionjärandan. Tidsbilden. Rasismen. Den oreflekterade, brittiska antisemitismen. Den judiska nedlåtenheten mot araberna. Motsättningarna inom den judiska befolkningen.

Själv härstammad från Lettland, och delvis uppväxt med jiddisch, rotvälskan, påminns Evelyn ideligen om de västliga judarnas hierarkiska världsbild. Rättegångarna i Nürnberg pågår för fullt, men parallellt i Tel Aviv den intellektuella utdefinieringen av "östjudarna".

Lärorik läsning, alltså, bortom dogm, entydighet och tvärsäkerhet.Mer läsning

Annons