Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spetstyg och förvridna ansikten

Annons
Vårutställning 2005
20 april - 16 maj
4 nyanser av grått - en fotografisk utställning
27 april - 27 maj
Sundsvalls Konstskola

På två stället i Kulturmagasinet visar just nu eleverna vid Sundsvalls Konstskola sina verk - målning, skulptur och foto.
I Barkassen visas några få, men desto större, målningar och ett par skulpturer; i bibliotekets förrum visas sexton svartvita bilder, som givetvis uppvisar betydligt fler nyanser av grått än vad den delvis lånade titeln utsäger.
Av fotografierna ägnar sig en del mest åt att återge omsorgsfullt utarbetade detaljer ur verkligheten: en närmare titt på ett spetsmönstrat tyg, en gullknubbig barnfot, skuggspelet på en vägg - små portioner av verkligheten som nu placeras i uppmärksamhetens ljus i fall någon skulle ha missat dem där de glimtar förbi i vardagens visuella intrycksflod.
Andra bilder är mer medvetet formade kring ett budskap. "Birds" anspelar på en viss känd skräckfilm och här utförs fågelattacken av en helt vanlig uppstoppad pippi á la biologisal. Den sammansatta bilden av en tjej som gungar på stolen heter "Splittrad" och gör faktiskt betraktaren rätt förvirrad, alldeles som den var tänkt.
Bland målningarna, som är mindre bundna till vad verklighetens bildvärld har att erbjuda, kan nämnas den lekfulla, skissartade och glada Dance Up, som stilmässigt mest vågar frigöra sig och bryta av mot de andra. Ett surrealistiskt anslag finns i "Gå", och i "Vraket" packas förvridna ansikten samman och det blir upp till betraktaren att själv läsa in uttryck och känslor i dem.
"Håll min själ" är hämtad ur mytologins värld och visar en naken, sårbar människa buren av en vingförsedd gestalt. Men bilden är samtidigt mörk och det är svårt att bestämma sig: bärs denna själ bort till räddning, eller fram som offer? Det är tvetydigheten, det gäckande i att inte få ett svar, som gör bilden intressant.

Mer läsning

Annons