Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadens skrämmande tomhet

Annons
Lars Ullberg
Galleri 13 art&litter
2 - 16 april

Det började med screentryck för Sundsvallskonstnären Lars Ullberg, skolad på Ålsta och numera bosatt i Fränsta.
Men när det kändes för jobbigt med all apparatur och alla procedurer tog han upp penseln i stället, samtidigt som han behöll stilen i resultatet. Hans målningar är tänkta i screentryck.
Det mödosamma arbetet lägger han nu i stället på förberedelserna: han bygger kulisser av stadsmiljöer hemma, placerar in bilar som byggsatser och bearbetar bilden i en dator. Med ett sådant noggrant förarbete får han sedan kämpa hårt mot frestelsen att återge bilden alltför detaljerat: hans verktyg är nämligen få färger, få nyanser och få detaljer.
De mer abstrakta målningarna säger inte så mycket; här fungerar tekniken att vara ytterst sparsam med nyanser sämre och om en idé ligger förborgad i motiven så är den svårtolkad. Det är i huvudsak de mer detaljerade målningarna som inte bara är charmfulla utan också gömmer ett budskap under ytan, vilket gör dem till konst i ordets rätta mening.
Småsamhällsinvånaren Lars Ullberg har koncentererat sig på stadsmiljöer, där tegelstenarna avtecknar sig på husväggarna, fukten kan skönjas på en morgonfuktig gata och bilarna har linje och glans trots det grovhuggna hantverket. Det är här, på stadens morgontomma, nattstelnade och obefolkade gator, som Lars Ullborg visar hur ytlig, platt, tömd och stundom skrämmande stadskulturen är.
Här är fönstren mörka gapande hål i husfasaderna utan tillstymmelse till en gardin eller kvardröjande myslampa. Här antyds att väggarna lutar sig över gatorna och hotar att falla över dem; här finns skuggorna som antyder djurskepnader - staden som djungel eller, för att anknyta till Lars Ullbergs egen arbetsmetod, som kuliss.
Popkonst eller serieteckning skulle nog en och annan säga. Men också civilisationskonst, måleri som vill berätta något djupare och mer angeläget än hur ett motiv ser ut.

Mer läsning

Annons