Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark arbetarskildring i krogmiljö

Annons
Coola Krogen
Lena Kallenberg
En bok för alla (original i pocket)

Gloria Andersson har gått restauranglinjen på gymnasiet. Hennes drömmar om storstadens glamorösa krogliv får henne att lämna terminalgrillen i Tierp och sin chilenska förtidspensionerade mamma. Coola Krogen på Vasagatan i Stockholm blir för en tid hennes liv, hennes hem.
Den läsare som accepterar en lite långsam startsträcka får till slut lön för mödan många gånger om. Coola Krogen är en spännande och realistisk berättelse om Stockholms krogvärld och om en ung tjejs sökande efter sitt liv, sina rötter och kärleken.
Lena Kallenberg har gjort research, wallraffat, ett par år på Stockholms krogar för den här romanen. Skildringen av kroglivet, både arbetsmiljön och gästerna, är därför mycket initierad.
Det finns en liten tendens att miljöskildringen tar över för mycket, men när Kallenberg låter huvudpersonen Gloria hamna i centrum för berättelsen vidgas perspektivet långt utanför krogens allt svartare liv. Gloria är en ung tjej med drömmar men samtidigt med båda fötterna på jorden. Det senare är nog en viktig ingrediens om man ska klara sig med livet och självrespekten i behåll genom det inferno som den stockholmska krogvärlden är.
Under det knappa år som Gloria tillbringar på Coola Krogen dras den allt djupare in i ett svart hål av svarta löner, kriminalitet, springnotor, knarkhandel och skottlossning. Tillfälliga anställda utan kunskaper kommer och går. Och klientelet består till slut mest av kändisadvokater och andra med kriminalitet som främsta inkomstkälla.
Mot den allt svartare krogmiljön ställs en bräcklig och långt ifrån friktionsfri sammanhållning bland personalen, den finske kocken Harri och Britt, den erfarna och fackligt aktiva servitrisen och där Gloria snabbt kommer in.
Coola Krogen är en modern arbetarskildring som kan bli en klassiker. Inte bara för den initierade miljöskildringen utan framför allt för berättelsen om huvudpersonen, Gloria. Den är en stark samtidsskildring om en ung tjejs mödosamma väg att skaffa sig en plats i samhället, som äger sin giltighet långt utanför krogmiljön.

Mer läsning

Annons