Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnregissörer väljer svenska filmklassiker

Wes Anderson, Alexander Payne och Lars von Trier är några av de regissörer som har valt ut svenska filmklassiker för biografvisning över landet.

Annons

Wes Anderson är en av de sju regissörer som valt ut de filmklassiker som svenskar nu får möjlighet att se på stor duk.

Sju svenska filmklassiker, bland dem Bo Widerbergs "Barnvagnen" och Ingmar Bergmans "Jungfrukällan" och "Smultronstället", kan från och med i höst ses på biografdukar över landet.

Filmerna ingår i "Regissörernas val", en satsning från Svenska Filminstitutet och biografägaren Folkets Hus och Parker, som ska möjliggöra för svenskar att ta del av det svenska filmarvet på stor duk.

De sju filmerna har valts ut av regissörerna Wes Anderson, Alexander Payne, Lars von Trier, Agnès Varda, Agnieszka Holland, Marzieh Makhmalbaf och Aki Kaurismäki.

"Redan på stumfilmstiden var Sverige ett av de länder som förnyade filmkonsten och gjorde film som påverkade samhället. Vi har onekligen många filmer som nått ut i världen, av regissörer som Victor Sjöström, Bo Widerberg, Suzanne Osten och inte minst Ingmar Bergman", säger Svenska Filminstitutets vd Anna Serner i ett pressmeddelande.

Folkets Hus och Parker äger cirka 160 biografer runt om i landet. Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg är först ut bland de städer som ska visa de sju filmerna under hösten.

Mer läsning

Annons