Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall - en stad för framtiden?

/

Sundsvall med sin unika stadskärna kan bli levande och stå förebild för framtidens stad.

Annons

I februari i år återsåg jag min födelsestad. Stenstans arkitektoniska rikedom är fascinerande med pietetsfullt bevarade hus och palats: ett utomhusmuseum utan människor. Jag gladdes åt det välbevarade Wikströmska huset vid Esplanaden, en terrasslik och moriskt inspirerad byggnad. Här såldes Monarkcyklar in på 70-talet.

Sundsvallsbor och turister kan njuta av att staden driver ett besökscentrum i gamla Stadshuset och har information om Stenstans arkitektur på nätet. Husen underhålls väl. Ingen svensk medelstor stad har en stadskärna med sådan rikedom av arkitektoniska mästerverk utsmyckade med ornament, muralmålningar och med trappor och golv av marmor. Knausts kända trappa är byggd av Carraramarmor, som Michelangelo använde för sina skulpturer. Bernska husets trapphus är byggt av finaste marmor.

Sundsvalls Stenstad är en pärla. En torsdag, eftermiddag och tidig kväll, och en fredagsförmiddag var Stenstan öde och utan liv. Jag insåg att kommersen går på sparlåga. Hemköp vid Esplanaden hade precis stängt. Butiksnedläggningarna i Stenstan är en tioårig följetong. Företagarföreningen Stenstan i Sundsvall har bara 50 medlemsbutiker.

För en Sundsvallbo är det självklart att stan flyttat, till Birsta City. Totalt 90 butiker bildar Norrlands största köpcentrum med miljarder i omsättning. Min vackra Stenstad är idag tyst, stilla och spöklik. Hur har detta skett? När fattades demokratiska beslut att flytta centrum till Birsta? Har samråd skett kring stadsplaneringen i Birsta? Vill Sundsvalls politiker att en unik stenstad skall dö genom att affärslivet försvinner till en motorvägskorsning? Detta är skandal. Det är ett systemfel, som också drabbat Uddevalla och Gävle. Vilka krafter har lobbat för Birsta Centrum? Har Sundsvalls politiker och medborgare ingen plan för hur Stenstan åter skall få liv med handel, universitet, kultur och turism?

I dagarna läser jag om Petersvik och dess kulturmärkta fritidshus (SvD 11 maj 2015). Nu vill några politiker i Sundsvall diskutera med Nils-Johan Tjärnlund, journalist och opinionsbildare, hur de kulturmärkta sommarvillorna skall räddas från grävskoporna. Har de folkvalda insett att SCA lobbat för sin logistikhamn och svärtat ner områdets kulturvärde? SCA skrev år 2011 i ett yttrande till länsstyrelsen om Petersvik att nu är det tid för en ny framtidsinriktad framtid där också samtidens orosmoln förjagas (SvD 11 maj 2015). Engagerade husägare och opinionsgrupper har i flera år försökt rädda Petersvik. Varför har ingen lyssnat? Behövs det skandaler likt den för SCA innan stans styrande inser att en stad inte kan styras via lobbyister? Då offras respekt för demokratin och för nytänkande kring framtidens hållbara och kulturbärande stad.

Sundsvall är unikt med lysande arkitektur i Stenstan och i Petersvik. Är detta något som kan vara kandidat för att bli ett världsarv? Sundsvall ligger vackert mellan bergen. Utveckla och bevara Sundsvalls Stenstad och Petersvik. Sundsvall behöver växa för att skapa jobb och utveckling i norr. Då krävs en vacker, attraktiv och pulserande stad. Sundsvall bör samarbeta med nytänkande kuststäder, som Umeå och Luleå. Umeå är en framtidsstad som förra året rankades av New York Times som nummer 31 av 50 intressanta resmål i världen. I dagarna har Umeå ansökt om EU-medel för att i ett EU-projekt att bli en smart stad med Gent i Belgien och Glasgow i Skottland. Umeå har nyligen nått finalen i tävlingen Europas miljöhuvudstad. Sundsvalls politiker, etablera ett pärlband av levande stadskärnor efter Norrlandskusten!

Mer läsning

Annons