Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvalls Kammarorkester byter namn

Annons
Sundsvalls Kammarorkester finns inte mer. Från och med i går heter den Nordiska Kammarorkestern Sundsvall.
Bland annat är det orkesterns hopp om utlandsengagemang som ligger bakom.
En belgare eller en japan har ingen aning om var Sundsvall ligger. Namnet Norden är det större chans att han kan placera.
Det senaste årets ökade internationella känningar, som den nye chefdirigenten Christian Lindberg tillfört, är en av orsakerna till att Sundsvalls Kammarorkester nu namnmässigt tar steget ut i världen.
När man lyfter blicken utanför regionen blir det lättare att se var vi hör hemma, säger orkesterchef Lena Byström.
Ett annat skäl är orkesterns stora engagemang i att beställa och framföra nordisk musik, och ett tredje är enheten med de ingående ensemblerna. Sundsvalls Blåsarkvintett och Nordiaensemblen byter nu också namn och blir Nordiska Blåsarkvintetten Sundsvall och Nordiska Kammarensemblen Sundsvall.
Det här har legat och ruvat sedan 1998. Tidigare har folk inte förstått att orkestern och ensemblerna hör samman, säger Lena Byström.
Att namnet Sundsvall inte längre står i huvudfokus möter inga hinder hos orkesterns lokala intressenter.
Vår direktion har gått med på det. Så länge namnet Sundsvall finns med är den nöjd, och så vill vi också ha det. Sundsvall är vår hemvist, säger Lena Byström.
Tidigare har orkestern ansökt om att märkesskydda namnen. Begreppet nordisk är så allmänt att det skulle kunna finnas fler som gör anspråk på namnet.
Vi har fått veta att det inte går att märkesskydda geografiska namn. Men de efterforskningar vi har gjort visar att det ännu inte finns någon etablerad orkester som använder namnet, säger Lena Byström.
Möjligen sticker det i ögonen på andra orkestrar att ett litet gäng i Norrland gör anspråk på att representera Norden. Men i så fall får det bli så, resonerar orkestern.
Kanske tycker några att vi förhäver oss. Men det gör vi inte, säger Lena Byström.

Mer läsning

Annons