Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallsfilmare uttagen till en av Nordamerikas största filmfestivaler

Måns Berthas vann tillsammans med Daniel Burman förra året flera filmpriser för sin film Champion. I dagarna premiärvisas hans senaste film på stor amerikansk filmfestival. Skulle den vinna pris där har filmen goda chanser att bli aktuell för en Oscar.

Annons

Måns Berthas med filmteam under inspelning.

Måns Berthas vann förra året ett flertal priser med kortfilmen Champion. Filmen turnerade flitigt runt på filmfestivaler i världen och visades i såväl Göteborg, São Paulo (Brasilien) som i Seoul (Sydkorea).

Hans senaste kortfilm Bitchboy premiärvisas på en av nordamerikas största filmfestivaler – Seattle International Film Festival (SIFF) – som hålls mellan 19:e maj och 20:e juni.

Festivalen är Academy Award-certifierad vilket innebär att filmer som vinner priser på festivalen har goda möjligheter att bli aktuella för Oscarspris.

Läs också: De vann pris för varm film

Måns Berthas är född och uppvuxen i Sundsvall och staden har i filmen en framträdande roll. Valet av ort gjordes medvetet och Måns Berthas menar att det bidrar till filmens atmosfär.

– Egentligen kan den här historien utspela sig varsomhelst, men Sundsvall är ganska oexploaterat inom filmen och har en spännande historia som gammal industriort att använda det som fond är inte fel.

Ett av filmens kanske allra mest framträdande teman är den unga människans relation och hantering av döden.

– Historien har sitt ursprung i när jag som liten fick beskedet att min farfar var död och vi skulle ta farväl av kroppen. Man brukar säga att oron försvinner då men jag upplevde det tvärtom, säger Måns Berthas och fortsätter:

– Jag upplevde det inte som skrämmande men det är verkligen något som försvunnit. Inget av det som förr var personen finns ju kvar utan det är bara ett tomt skal. Jag upplevde det inte som någon försoning.

Huvudrollen spelas av 12-årige Manne Gidlund från Sundsvall som i filmen figurerar med så kallad corpse paint-sminkning – som ofta bärs bland folk inom svartrockkulturen. Huvudrollskaraktären nås av beskedet att hans morfar gått bort och liksom i Champion spelar det förflutna en avgörande roll i filmen.

– Det här är en ung kille som varken spelat teater eller medverkat i film förut. Vi fick in tips om honom och beslöt oss för att ge honom en provfilming. Vi hade provfilmat med många andra tidigare men det var ingen som riktigt passade. Det funkade väldigt bra och dessutom är det roligt med en kille från trakten.

Läs också: De drivs av filmskapandet

Filmen är filmad i svartvitt. Ett val som gjordes redan innan inspelningsarbetet satte igång och därför har man kunnat att använda kamerateknik speciellt anpassad för detta.

– Det finns ett par olika anledningar att vi valde att filma monokromt. Dels passar det bra i filmens miljöer. Stora delar av filmen utspelar sig på Sundsvalls sjukhus där färgpaletten är spretig och lysrören ger ett fult grönaktigt sken. Dels framträder killens corpse paint-sminkning extra tydligt i svartvitt. Sedan så passar det med temat och tyngden i storyn, säger Måns Berthas.

Läs också: TV: Regissören om debuterande 13-åringen från Sundsvall: "Han var bäst"

Liksom tidigare samarbetar Måns Berthas även denna gång med manusförfattare och producent Daniel Burman samt filmaren Johan Lehman. Projektet är ett samarbete med Scenkonst Västernorrland en kulturstödjande verksamhet som ägs av Landstinget och Sundsvalls kommun.

■ ■ För mer nyheter från Medelpad varje dag – följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning

Annons