Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallsfödde författaren Åke Smedberg nominerad till SR:s novellpris

Novellen "Nu" handlar om när tvåsamhet blir ensamhet, inte genom skilsmässa eller död utan genom att den ena parten blir sjuk.
Den och fyra andra noveller gör nu upp om Sveriges Radios novellpris 2018.

Annons

Åke Smedberg är uppväxt i Hjässberget utanför Sundsvall och debuterade som poet, men har genom åren främst rönt berömmelse som novellist. Hans korta berättelser har blivit dramatiserade och prisbelönade.

Åke Smedberg är uppväxt i Selånger men bor numera i Uppsala. Hans författarbana är lång och priskantad och nu kan han också vinna SR:s novellpris. Bild: Pontus Lundahl

Läs mer: Starka noveller om livet som ett "djävla godståg"

"Nu" handlar om det svåra i att vara frisk och stark bredvid någon som är sjuk, ett nog så aktuellt ämne, och vad som händer i ett förhållande. Den tävlar om Sveriges Radios novellpris med "Den vita rosen" av Anna Kuru, "Barnen som lekte i Hinternasswald" av Jessica Schiefauer, "Underverket" av Nicolas Kolovos och "Första året" av Åsa Foster.

Det är lyssnarna som avgör vem som vinner och alla kan rösta via SR:s hemsida mellan den 10 och 22 april. röstningen sker med start tisdag 10 april.

Vinnaren tillkännages på stadsbiblioteket i Göteborg den 27 april under Litteraturveckan i P1. Prissumman är 30 000 kronor.

Mer läsning

Annons