Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallskompositör skriver musik om sköra ting

/
  • Urban Östlund är ännu en av alla de musiker som fostrats i Sundsvall och exporterats. Han är instuderingsansvarig vid Mozarteum i Salzburg men återvänder nu till hembygden som kompositör.

I år görs två uruppföranden vid Stöde musikvecka. Båda verken är sånger.
I onsdags sjöngs islänningen Atli Heimir Sveinsons "Haikudigter". På lördag får Sundsvallsfödde pianisten Urban Östlund höra sina tonsättningar av Karin Boye-dikter för första gången offentligt.

Annons

Urban Östlund är, liksom musikveckans konstnärlige ledare och flitige pianist Lars Jönsson, fostrad av pianoläraren Hans-Erik Åkerstedt i Sundsvall.

Som pianist valde han ackompanjetörsvägen och har spelat med många välbekanta sångare. Sedan decennier är han ansvarig för den musikaliska instuderingen med sångarna vid den legendariska musikhögskolan Mozarteum i Salzburg.

Men han blir också mer och mer aktiv som kompositör och är styrelseledamot i tonsättarföreningen i Salzburg.

– Jag har alltid hållit på att skriva musik. Med en pappa som var musiker fick jag mycket input hemifrån. Numera komponerar jag vad jag hinner, och det blir mer och mer, säger han.

Riktig fart tog musikskrivandet år 2000, då han fick ett pris för ett stycke för kör och orkester han kallade "7". Det var en tonsättning av en artikel ur den österrikiska lag som behandlar minoriteters ställning. För ett tag sedan spelades musik av honom till en Shakespeareproduktion, och i höst uruppförs några sånger han skrivit för en israelisk kulturförening.

"...sköra ting" har han kallat stycket han på inbjudan skrev för årets upplaga av Lars Jönssons internationella kammarensemble.

– När jag fick veta att det skulle komma en sopran som vågade sjunga på svenska läste jag svenska författare och valde Karin Boye. Jag tyckte om henne redan i skolan. Och i musik för sopran ville jag inte ha text av en man, säger Urban Östlund.

De känslor och stämningar som dikterna ger fångar han och förstärker i musiken, och ämnet är djupa mänskliga erfarenheter som så ofta när det gäller Karin Boye.

– Jag har valt fyra dikter som avlöser varandra till ett stycke. Den andra texten är till exempel en bön om att hitta det djupa allvaret som sanningen ligger i, i tredje texten stormar känslorna och i sista texten hittar hon försoningen. Hon finner styrka i de sköra tingen, och det är sagolikt vackert, säger han.

"...sköra ting" uruppförs vid Stöde musikveckas avslutningskonsert på lördag 19.00 i Stöde kyrka. Programmet i övrigt ägnas kammarmusik från 1800-talet av Robert och Clara Schumann samt Franz Danzi.

Mer läsning

Annons