Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallsskulptör debuterar med lekfulla skalbaggar

/
  • Det finns ingen större tanke bakom skalbaggsskulpturerna i trä och metall:– Jag gjorde bara någonting som jag tyckte var vackert och roligt, säger Erik Olof Persson om din debututställning.
  • Skulptören Erik Olof Persson, uppvuxen i Sundsvall, ställer ut 43 fantasifulla skalbaggsskulpturer i nya Kulturmagasinet på Wij Trädgårdar i Ockelbo.
  • Det började med en skalbagge, sedan blev det ytterligare 42 bara för att det skulle vara kul att se dem bredvid varandra. Resultatet för Erik Olof Persson blev utställningen

Skulptören Erik Olof Persson, uppvuxen i Sundsvall, väcker stor uppmärksamhet med sin debututställning "Skalbaggar i färg 1–43" i nya Kulturmagasinet på Wij Trädgårdar i Ockelbo. De är gjorda av trä och metall.

– Jag gjorde en och så tänkte jag att det skulle var kul att sätta upp 50 stycken bredvid varandra, säger Erik Olof Persson som bor i Nora, Höga Kusten.

Annons

Erik Olof Persson har invaderat Wij Trädgårdar, Ockelbo, med sina 43 skalbaggar. Han föddes i Bromma men flyttade redan som tvååring till Sundsvall. Han växte upp i Bosvedjan och gick Konst- och designlinjen på Västermalms gymnasium. Senare utbildade han sig på Göteborgs konstskola. I dag bor han i Nora Höga Kusten. Som 30-åring debuterar han med en 43 små skalbaggsskulpturer.

– Det handlar mycket om att våga erkänna för mig själv att jag verkligen vill bli en konstnär. Jag har gått som katten kring het gröt länge, men i vintras bestämde jag mig. Då blev det lätt, då kunde jag fokusera på en sak. Jag har länge haft idén att skulptera skalbaggar. Jag gjorde en, det var kul och då tänkte jag att det skulle vara ännu roligare att hänga upp 50 skalbaggar bredvid varandra, säger Erik Olof Persson.

Han lyckades nästan. Det blev 43 stycken. I grunden är alla gjorda i trä – men med detaljer av metall och annat skrot. Skalbaggarna är inte avbilder utan är helt hans egna skapelser, riktiga individer. Med stor skicklighet och lekfullhet har han tillverkat varje kryp; lackerna glänser och ser så där hårda och oförstörbara ut.

– Jag gjorde dem bara för att visa något fint och vacker. Ofta vill man göra den "bästa idén" och på "bästa sätt", men då blir det en låsning. Nu har jag bara gjort något som är kul och ser roligt utan - utan någon större tanke bakom verken, säger han.

Dessutom tycker han att det var roligt att jobba snabbt. Ofta när han skulpterar i andra material tar det lång tid innan han kan se resultatet. Publiken har gillat vad den har sett. Hälften av skalbaggarna är sålda.

– Det är kul. Jag har tidigare haft svårt för det kommersiella, men det här innebär att jag kan fortsätta. Just nu är det mycket som händer, men till vintern blir det tid för fler skulpturer. Hela skalbaggsprojektet var egentligen en test av olika tekniker och av material. Nu kan jag gå vidare och fördjupa mig, säger Erik Olof Persson.

Så här skriver han själv om sin utställning:

"Det blir aldrig riktigt mörkt längre"

42-tummaren surrar stilla och du går ut i gräset.

Du sänker blicken från den neonstinna himlen och ser ner.

Ner på dina nakna fötter.

Och du ser jorden som under alla tider burit upp oss,

ser rötterna som enträget spräcker asfalten.

Du ser skalbaggen som oberörd strävar på med sitt.

Den verkar tydligen inte alls ta notis om globala finanskriser och vansinniga monument.

Obrydd om färgen på Paris Hiltons underbyxor eller om våra imperier som faller sönder.

Den rullar vidare med sin dyngboll.

 

Detta är min samling, min hyllning till de minsta.

De vackra, de förbryllande, de små brutna och brända.

En lovsång för de halvt upplösta, de som bär tecken och

till de som med svaga röster stilla viskar:

"Hur länge ska dom vara kvar här?"

Utställningen pågår till 13 september.

Annons