Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt få grepp om vardagen

Annons
En dag i Sverige
Fotografier från den 3 juni 2003
Länsmuseet
19 februari - 15 maj

Vad kommer de arkeologer att tänka, som om tusen år gräver fram en nutida dagstidnings arkiv? Vilka slutsatser drar de om det liv vår tids människor levde?
Förmodligen att det var till övermåttan fyllt av olyckor, bränder, krig och spektakulära händelser. Vardagen, den grå och långsamma, är ju inget vi gärna dokumenterar. Inte i tidningar och tv, inte i bildutställningar och knappt ens i våra privata fotoalbum, som tenderar att fyllas av middagsbjudningar och julklappsutdelningar.
Det är snart två år sedan det största svenska fotografiska projektet någonsin utspelades. Den 3 juni 2003 var dagen när 3 000 svenska fotografer skickades ut att dokumentera en vanlig dag i svenskt liv. En ganska vanlig i alla fall - dagen planerades in i årets mest solsäkra period för att juryn skulle slippa tusentals paraplybilder.
Resultatet blev 24 000 bilder som så småningom ska lämnas till Riksarkivet. Några av dem finns nu utställda på Länsmuseet i Härnösand. De visar högst varierande motiv. Kobonden som tvättar spenarna på en ko. Skidåkaren. Livet på en trålare utanför Öckerö. En tatuerad kille i duschen. En förlossning. En äldre människa på sitt yttersta.
Där finns människorna som idrottar, kommer ut från krogen, klär sig för teaterrepetition, handlar på köpcentrum och byter blöja på bebisen i bilen. Och så ett par bilder från nunnekloster, som knappast är representativa för svenskt vardagsliv men som ändå ryms där.
Det är färgsprakande bilder, konstnärligt vackra bilder, bra bilder. Men, med reservation för att det här handlar om ett mycket litet urval, man kan också undra vad de säger om svensk vardag. De flesta är tagna i offentliga miljöer med någon synlig aktivitet. Få visar det privata och stilla. En nyvaken medelålders kvinna i köket, ett vanligt klassrum och en muslim som förrättar dagens första bön på sovrumsgolvet tillhör de bilder som doftar mest av vardag.
Här finns ingen människa vid datorn (hur många svenska timmar tillbringas årligen vid datorn?), i tv-soffan, i hushållsarbete; inget från äldreboendets klocktickande evighet eller bilköns tristess. Kanske för att det inte anses bildmässigt.
Med vissa undantag säger utställningens bilder att svenskarna är ett färgstarkt, aktivt och utåtriktat folk, som för det mesta är igång och har saker för sig. Det är förstås sant - till viss del. Och dessutom berättar utställningen vad fotografernas ögon är skolade att söka: det rörliga, aktiva, färgstarka, annorlunda. Och det är svårt att frigöra sig från det man en gång har lärt.

Mer läsning

Annons