Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige på svenska

Annons
Svenska är lagfäst officiellt språk.
Inte i Sverige. I Finland, vid sidan av finskan. I Sverige finns fem lagfästa officiella minoritetsspråk samiska, finska, tornedalsfinska, romani och jiddisch. Men inte svenska.
Svenska är däremot officiellt språk i EU.
När regeringen tillsatte en utredning för att ta fram en proposition om svenska som officiellt språk hände något på vägen. Tvekan uppstod: om vi slår fast att det talas svenska i Sverige och kräver av myndigheter att de ska använda vårdad, begriplig svenska, kan det då inte uppfattas som diskriminerande mot dem som inte lärt sig svenska riktigt eller inte ens kan språket när de kommer som invandrare.
Så blev det. Medan det inte längre talas om svenska som svenskt modersmål (det finns ju så många andra modersmål importerade till landet) kan det nu inte heller av riksdagen slås fast att svenska är officiellt språk i Sverige. Vilket kan uppfattas som ett onödigt beslut eftersom de flesta redan vet det.
Men inte är det. Vad som först var tänkt med betänkandet "Mål i mun" var att en lagfäst svenska skulle sätta press på myndigheter att verkligen vårda språket; det skulle också ge signaler till lärare, elever, journalister och andra, inte minst de nya svenskar som målmedvetet lär sig svenska att det är naturligt att tala och skriva svenska i Sverige.
Men så blev det inte.
Medan samma regering försöker få myndigheter att uttrycka sig begripligt avfärdar den med andra handen svenskan som officiellt språk.
"Man tar sig för pannan", skrev Svenska Akademiens förre sekreterare Sture Allén i Svenska Dagbladet härom dagen. "Ödmjukhet är en dygd men självutplåning är det inte. Genom propositionen bugar man sig så djupt att ansiktet är på väg genom mattan." Man borde kunna, skrev Allén, "peka på att svenska är Sveriges viktigaste språk utan att kallas nationalist". Vilket nog är huvudet på spiken: det skulle se illa ut, resonerar regeringen, att upphöja svenska till officiellt språk nu när mångkulturåret börjar om mindre än en månad.
Det får bli som det är: i Sverige finns blott minoritetsspråk, inget officiellt majoritetsspråk.
Det är märkligt. Medan Göran Persson om ni minns ville brännmärka dem som utomlands talar illa om Sverige vill han och hans regering inte stödja dem som talar svenska i Sverige.
Och myndigheter kan alltid skylla ifrån sig när de skriver obegripliga brev till medborgarna. Medan slappheten breder ut sig, språkvårdarna hukar i buskarna rädda att säga hur det ska sägas. Och ett språk som brukats ända sedan omkring år 300 och varit nationellt språk i 400 år, det får liksom inte finnas. Inte officiellt, ty någon kan det stöta att det talas svenska i Sverige.
Man tar sig som sagt för pannan.

Mer läsning

Annons