Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige vann författar-VM i fotboll

/

I helgen avgjordes VM i fotboll för författare i toskanska San Casciano. Tretton nordiska författare åkte till Italien för att spela. Sundsvalls Tidning följde med på resan.

Annons
Utanför Bar Centrale högt uppe i bergen i södra Toscana sitter svenskar och tyskar och pratar litteratur i sällskap med öl, vin och grappa. Turneringen är över, och alla önskningar om \"bad sleep\" lagen emellan från kvällen innan är överspelade.
Fyra dagar tidigare har romanförfattaren och före detta Sundsvallsbon Peter Kihlgård anlänt till San Casciano tillsammans med övriga i laget. Han är lugnet själv, och njuter kungligt under varje samling, middag och fotbollsmatch. När andra spelare nervöst masserar sina lår i omklädningsrummet tar Peter Kihlgård några danssteg och knäpper med sina fingrar. Det är semifinal mot Ungern.
Matchen visar sig vara jämn. Till smattret av en italiensk kommentator i högtalarna stångar sig Sverige fram. Barnboksförfattaren Niclas Kindvall och sportboksförfattaren Juha Kanerva på mitten delar ut tacklingar och bollar till höger och vänster. Till sist ger det utdelning. En knivskarp passning till Malmöförfattaren Fredrik Ekelund, som drar en back och lägger in bollen mitt framför fötterna på sin anfallskollega Andrzej Tichy, som i år debuterade med undergångsskildringen Sex liter luft.
2-1 och Sverige i final.
Såvida inte. Peter Kihlgård, som varit felfri mittback, får fyra minuter från slutet bollen på egen planhalva. Han slår en tunnel, börjar dribbla. Vänder sig om, tar några steg mot eget mål.
Passa, ropar Stefan Lindskog nervöst. Han är till vardags romanförfattare från Alingsås. En skada har förpassat honom till rollen som coach.
Peter Kihlgård dribblar en ungrare till och vänder upp mot mittcirkeln.
Passa, skriker hela avbytarbänken, som är rädd att det ska bli en kontring utan Peter Kihlgård i försvaret.
Han gör ytterligare en tunnel och passar bollen till Juha Kanerva.
Tre minuter senare blåser domaren av matchen och lagkapten Fredrik Ekelund sträcker armarna i luften. Han har gjort ett helsikes jobb under hela matchen, och ett lika helvetiskt jobb i att försöka samla ihop ett lag inför VM.
Efter matchen badar hela truppen i en av San Cascianos varma källor.
Fredrik Ekelund hoppas att det ska rädda hans trupp från skador. Han är särskilt orolig för poeten Pär Hansson från Vännäs. Pär Hansson gick av plan i andra halvlek eftersom han inte kunde stå på vänster ben. All kraft hade runnit ur honom.
Dagen efter är det final mot Tyskland. Med Pär Hansson på plan. Han har mirakulöst hämtat sig. Men utan Peter Kihlgård.
Han har vaknat upp i sängen med en otäck gammal vän, en skada i låret som helt förbjuder spel. Istället coachar han skandinaverna från sidlinjen, tillsammans med Stefan Lindskog. Tyskarnas coach heter Hans Meyer, en gammal ärrad Bundesligatränaren.
Matchen visar sig vara betydligt enklare än de flesta hade trott. Sverige pressar på. Tar ledningen med ett och två mål. I paus kan Peter Kihlgård bara berömma sina mannar och fortsätta röka sin pipa.
Vi dödar matchen med ett tredje mål, uppmanar Fredrik Ekelund sina lagkamrater.
Tredje målet kommer. Och fjärde. Och femte. Från den tyska bänken ropar Bundesligatränaren Hans Meyer till sin lagkapten:
Du ger upp, Claus. Das ist nicht okay!
Men det är redan för sent. Matchen slutar 5-0, och skytteligavinnaren Fredrik Ekelund lyfter åter sina armar i luften, den här gången uppgraderade med en stor silverbuckla i händerna. Sverige är världsmästare i fotboll. För författare.
I omklädningsrummet kan jag inte låta bli att fråga Peter Kihlgård om hans tilltag mot Ungern. Dribblingarna och de många tunnlarna.
Jamen, den där kommentatorn, alltså, säger han. Han sa ju aldrig mitt namn.
Det var Ekelondo och Kindevalle hela tiden, men jag ville höra honom säga Kilegard. Det var därför jag var tvungen att hålla i bollen så länge.

Bildtexter

Barnboksförfattaren NIclas Kindvall värmer upp utanför en restaurang.

Lagkaptenen Fredrik Ekelund lyfter bucklan efter ett hattrick i finalen.

Pär Hansson, poet från Vännäs utanför Umeå, fick problem med orken i den stenhårda semifinalen mot Italien. Men mot alla odds var han tillbaka i finalen.

Sveriges landslag laddar upp inför finalen med en stadig lunch.

Peter Kihlgård visar upp ett fighting face.

Peter Kihlgård skadade sig i semifinalen, och blev istället coach i finalen mot tyskarna. Han behövde dock aldrig vara orolig utan kunde lugnt fortsätta röka sin raka pipa.

Peter Kihlgård tar ett välförtjänt bloss efter finalvinsten.

Mer läsning

Annons