Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges första lesbiska roman

BOK
Margareta Suber: Charlie .
Normal.

Annons
Tiden är trettiotal, miljön den fashionabla badorten Hangö där fraser på engelska, tyska, franska och ryska viner genom luften. Man spelar bridge, lyssnar på resegrammofon, roar sig på casinot där ryska dansörer visar upp sig i häftigt tempo, går ner till plagen och spanar upp mot flygmaskinen som bär med sig ett nytt lass weekendfirare. Allt är så modernt och kosmopolitiskt det bara kan vara. Men att vara homosexuell är fortfarande långtifrån accepterat.

Margareta Subers Charlie från 1932 räknas som Sveriges första lesbiska roman. Den utkom fyra år efter det att Radclyffe Halls skandalsuccé Ensamhetens brunn i England dragits inför rätta för osedlighet, det vill säga skildringar av homosexuell kärlek. Subers roman är mindre explicit, men samtidigt betydligt mer bejakande. I centrum står den unga, spralliga Charlie den nya tidens kvinna, klädd i vida långbyxor och med baskern käckt på sned, som röker cigaretter, dricker vermouth, kör vårdslöst och mekar med en liten röd sportbil och spisar plattor med rumba. Men samtidigt som hon charmar badgästerna med sitt tjuvpojksskratt håller hon på att upptäcka kärleken och utanförskapet och all den smärta det bär med sig.

Man kan läsa Charlie som en berättelse om modernitet upprymt förälskad i allt det nya och hypertrendiga ger romanen en oemotståndligt betagande bild av det eleganta och hejigt framtidsoptimistiska trettiotalet. Men samtidigt är den ett subtilt psykologiskt porträtt som nyanserat speglar ungdomens oro och rastlöshet, upprorslusta och sexuella uppvaknande. En central symbol är trollsländan som kastar av sig det skrumpna hölje den dolt sig i och vecklar ut sina färgskimrande vingar. Det är en process som gör ont, men en dag kommer den att tumla runt i luften och flyga rakt mot solen.

Mer läsning

Annons