Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges schlagerdrottning från Sundsvall

I dag jubilerar Sveriges schlagerdrottning.
Det är 100 år sedan kompositören och artisten Kai Gullmar föddes i Sundsvall och nog är hon en storhet som hela stan har anledning att fira.

Annons
Många har skrivit låtar och schlagers, pop och rock, men i popularitet har ingen överträffat Kai Gullmar, som komponerade mer än 500 melodier.
Många av dem blev ledmotiv i svenska filmer. Alice Babs genombrott med Swing it, magistern! är den mest kända. Flera har blivit evergreens, Solen lyser även på liten stuga som sjöngs av Harry Brandelius eller På Anchora bar, som Karin Juel lanserade. Det fanns alltid en melodi av Kai Gullmar som svenska folket gick och trallade på.
Hon hade sina stora framgångar på 1930- och 1940-talen, då hon samarbetade med Ernst Rolf, Karl Gerhard, Hasse Ekman och Gustav Wally. Den tidens populära schlagersångare framförde hennes melodier, Sven-Olof Sandberg, Ulla Billquist, Harry Brandelius, Karin Juel, Sickan Carlsson, Max Hansen, Edvard Persson, Åke Grönberg och Alice Babs.
Artisterna från dessa decennier har länge setts enbart som glädjespridare, som sällan tillmätts större kvalitet och betydelse än dagsländan och bara vid undantagstillfällen hörts med ett djupare budskap, som Karl Gerhard i Den ökända hästen från Troja.
Men de skapade det goda humör som var nödvändigt för att överleva i ett samhälle på glid mot konkurser och krig. Artisterna gav sina medmänniskor en melodi och ett leende i svåra tider, ibland också en ironi för att markera distans till tidens vansinne. "Bättre och bättre dag för dag" sjöng artisten samtidigt som samhället gick åt helvete.
Direktörsdottern Gurli Bergström, Kai Gullmar, tvingades att trotsa många konventioner för att kunna leva sitt eget liv och bli professionell artist. Hennes liv är en fascinerande berättelse om hur hon bryter sig ur sin borgerliga miljö för att komma till funkisens och de glittrande estradernas Stockholm, till turnéerna i folkparker, till radio-, grammofon- och filminspelningar.
Hem till Sundsvall kom hon gärna. Här hade hon vuxit upp i Stenstan, dotter till den driftiga kaféinnehavaren Lydia Lax och "pappas pojke" till kol- och koksdirektören Karl Bergström. Här debuterade hon som Gulli Charmandos i Barnens Dagsrevyn och medverkade i sin första film.
Hon behöll livet ut en munter klang i stämman av sundsvallsdialekten, blev aldrig bortskämd och högfärdig, utan var alltid den raka, roliga underhållaren, redo att ge sin publik det bästa när hon slog sig ned vid pianot och sjöng med sin lite hesa röst.
Många är historierna om hur hennes melodier kom till. Hasse Ekman hittade henne en kväll på Strands bakficka i Stockholm. "Tack och lov, där är du Kai! Jag skall börja inspelningen av en ny film på måndag och måste ha ett ledmotiv i musiken till filmen." "Vad handlar den om?" frågade Kai Gullmar. "Det vet jag inte än, men den ska heta Med dig i mina armar." Kai slog ut med armarna och sjöng omedelbart melodin: "Med dig i mina armar" och så var en evergreen född.
En annan gång överrumplade filmdirektören Schamyl Baumann Kai och Hasse Ekman med att låsa in dem i ett rum, och de fick inte komma ut förrän de hittat på en melodi till den film där Alice Babs skulle debutera. Efter några timmar kom de ut och sjöng Swing it, magistern!, som blev en landsplåga som lever än.
På 30-talet träffade hon sin hovleverantör av texter. Gustav Wallenius satt på Göteborgsbanken och skrev texter under pseudonymen Gus Morris, men hade inga melodier. Kai hade melodierna men inga texter. Så när han kom till Kai med refrängen "Med käckhet kan man komma långt, med fräckhet kan man komma längre...." hade Kai omedelbart en melodi till hans text.
Låt därför i dag alla Sundsvalls körer sjunga till hennes ära och sundsvallsborna samlas i stadens kulturmagasin runt Barbro Björks och Nils Johan Tjärnlunds utställning om henne.
Och alla vi melodiglada människor hyllar henne genom att gå och nynna på någon av Kais melodier, Ordning på torpet ska´ de va´, En kväll på Anchora bar eller kanske hennes egen favorit: "Jag har en liten melodi, som jag är så förtjust uti. Och jag kan inte låta bli att sjunga den för dig".
Mer läsning

Annons