Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teater i höst — utan scenhus

/

Annons
Tanken var att teaterhösten skulle domineras av byggnadsarbetare. Teater Västernorrland planerade det spelår som inleddes med samling i går efter förutsättningen att scenhuset skulle börja byggas. Alltså mindre program, många turnéer.
Men scenhusplanerna grävdes ned i den plötsligt farliga jorden och teatern hamnade i ett dilemma. Eller snarare flera. Mycket var planerat för skuggan av scenhuset, Medan anledningen till det teaterns mögelskadade, utdömda lokaler fanns kvar.
Nu blir det en höst utan scenhusbygge men väl teater. Många mindre uppsättningar, mycket lunch- och bufféteater, flera produktioner som får förlängt liv. Men inget riktigt stort; det satsas mer på bredd och variation.
Med ett undantag: Norrbottensteaterns fem veckor långa gästspel med Erik Norbergs scenversion av Mikael Niemis roman \"Populärmusik från Vittula\", i regi och scenografi av teaterns chef, Erik Kiviniemi. Premiär i Sundsvall 20 september.
Kivienimi har levt med pjäsen i två och ett halvt år. Först en uppsättning han gjorde hemma i Finland, sedan Luleåversionen som spelats ett otal föreställningar, alltid med samma entusiasm. \"Populärmusik\" är en av Norrbottensteatrn stora framgångar och har stärkt teatern i övertygelsen att satsa sig ur den kris som för några år sedan hotade lägga ned teatern.
Så i höst satsar man ännu större: musikalen \"Sugar\". Kiviniemi, gäst på teatersamlingen i Sveateatern i går, är förhoppningsfull: satsar man lyckas man.
Teater Västernorrland är alltså mer modest.
Här sätts den unga dramatikern Eva Massiris \"Sitta kvar\" upp som teater för i första hand klassrum. Christer Engberg från Norbotten regisserar. Uppsättningen kommer också att ges vid några offentliga föreställningar.
Att spela i klassrum litet, intimt, påträngande är en erfarenhet teatern dragit av teaterchefen Tomas Melanders uppsättning av Robert Jelineks våldsberättelse \"Som glöd under snö\". Sedan premiären för ett år sedan har den spelats nästan 150 gånger, med Andreas Liljeholm och Åke Arvidsson i de två rollerna.
Efterfrågan är stor, inte bara i Västernorrland: pjäsen efterfrågas på olika håll i landet. I höst kommer den att spelas några veckor i skolor och på institutioner i Umeå.
\"Vittula\" liksom förra spelårets \"Pölsan\" ingår i samartbetet Norrscen, mellan Teater Västernorrland, Västerbottensteatern och Norrbottensteatern. Västernorrlands bidrag blir en nyskriven pjäs av Staffan Göthe som han själv kommer att regissera på teatern nästa år.
I väntan på den spelas i höst \"Arma Irma\", till formen en monolog, om än med två roller: Ingrid Wallin som den åldrande Irma, Emma Berg i styckets stumma roll. Premiär 20 september i Härnösand.
Kvar från i vår finns på repertoaren musikprogrammet \"Lugn Allan\", med visor av Allan Edwall och texter av Kristina Lugn. Andreas Liljeholm och Åke Arvidsson framför dem, med musikalisk hjälp av teatern musikaliske ledare Örjan Lidén. Och Lena E Forslunds version av Kerstin Thorvalls \"Det mest förbjudna\", en monologversion av den på sin tid häftigt omdiskuterade romanen.
Under hösten arrangeras en bufféteater där teaterns mindre produktioner och bidrag från fria grupper samlas ett par veckor i november. En gång i månaden blir det på Svea lunchteater. På programmet för den står ett prorgam kring Kai Gullmar med Gisela Nilsson, ett program om journalisten Barbro Alving, Bang, och ett om musikern Ingierd Gunnarsdotter.
11 september är minnesdag för Anna Lindh på en rad platser landet runt. Teater Västernorrland bidrar med en läsning av Lisa Langseths pjäs om kvinnohandel och sexköp, \"Pleasure\". I början av nästa år sätts pjäsen upp i ett samarbete mellan Riksteatern och teatern i Sundsvall. Till minnesdagen kommer infrastrukturminister Ulrika Messing och ett samtal kring läsningen av pjäsen leds av Gunilla Kindstrand.
Tillsammans med Riksteatern börjar Teater Västernorrland också kring nyår repetera en ny pjäs av Anders Duus, \"Dö din jävel dö dö dö\", med handlingen förlagd till ett litet inlandssamhälle.
Teater blir det alltså, med eller utan scenhus. Kanske ändå med ett bygge. Nu när också de mest övertygade av scenhusets motståndare i teaterstyrelsen funnit att något måste göras åt teaterns stora, allt akutare lokalproblem.
Kanske måste man bygga något, har de yrvakna ur borgerligheten nu kommit på. När scenhuset redan har avförts från både dagordning och, möjligen, debatt.

Mer läsning

Annons