Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teater Västernorrland i rikssamarbete redan i höst

Nu ska regionteatrarna bli en riksangelägenhet på allvar.
Första trion ut är Teater Västernorrland, Östgötateatern och Regionteatern Blekinge Kronoberg, som redan i höst börjar turnera hos varandra och över landet i Riksteaterns regi.

Annons
Regionteatrarna har i uppdrag att spela professionell teater lokalt, Riksteatern att göra det landet över. Men varför måste regionteatrarnas arbete stanna inom den egna regionen? Skulle det inte kunna spridas vidare?
Frågan har diskuterats länge, men när Riksteatern tillsatte Birgitta Englin som ny vd tog den rejäl fart. Än är inte alla riktlinjer klara, men redan i slutet av augusti börjar Östgötateatern repetera den första pjäsen inom ramen för det nya samarbetet.
Den kommer också att kunna ses av Sundsvallspubliken, eftersom Teater Västernorrland är en av tre regionteatrar i den första "experimentgruppen".
Dels fanns en kvalitativ utgångspunkt; att vi gjorde något som Birgitta Englin tyckte var intressant. Dels har vi varit drivande i de diskussioner som förts på riksplanet, säger teaterchef Tomas Melander apropå att hans teater valts ut att gå i bräschen.
Sedan tidigare är Teater Västernorrland engagerad i Norrscen, ett utbytessamarbete med Västerbottens- och Norrbottensteatrarna. Om det fortgår blir det två stora samarbeten att arbeta med parallellt - men troligen skulle inte båda pågå lika intensivt hela tiden.
Vi kommer att besluta i vår om Norrscen ska fortsätta. Det finns mycket som pekar på att det vore viktigt, säger Tomas Melander.
För det nya riksprojektet har Kulturrådet beviljat ett extra bidrag på 2,2 miljoner kronor. På sikt är tanken att fler regionteatrar ska involveras. Ett gemensamt dramaturgiat ska inrättas, där teatrarnas dramaturger möts, drar nytta av varandra och eventuellt knyter ny kompetens till sig.
Dramaturgerna är teatrarnas minne; de håller liv i diskussionen om repertoar och dramatik. I nuläget tycker vi att vi synkroniserar dåligt - till exempel ges samma pjäser stötvis på många ställen, säger Tomas Melander.
I november-december börjar Teater Västernorrland repetera sitt första bidrag: en pjäs om trafficking som också ska turnera i Östergötland, Blekinge-Kronoberg och i riket.
Kartan håller på att förändras mot en ökad samsyn mellan teatrarna. Jag är glad att vi finns med i spetsen, både i norr och på riksplanet, säger Tomas Melander.

Mer läsning

Annons