Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäva månde de små oknytten

/
  • Inspektören Lars.Olof (Love Ersare) letar oknytt i Kulturmagasinet tillsammans med barnen. Här hittar han lite misstänkt småknyttspäls.

Barnteaterrecension
Oknyttsförvaltningen informerar
Skuggteatern, Umeå
Regi: Emil Nilsson Mäki
Medverkande. Love Ersare
Spelas också i: Matfors bibliotek 4/10 kl 14.15, Häreborg, Indal 5/10 kl 14.00.

Annons

Försvinner det vantar hemma hos er? Strör någon ut leksaker som nyss var undanplockade? Eller hittade ni kanske snöslungan uppslängd på taket när ni kom hem i går?

Förklaringen är lika enkel som uppenbar: ni har ett oknyttsproblem. Som tur är finns hjälpen nära: en kommunal förvaltning som vid behov rycker ut och både informerar och inspekterar med specialkonstruerade instrument - oknyttsförvaltningen.

Här har Skuggteatern från Umeå samlat spridda spån av oknyttskunskap och bakat ihop dem till en fyndig och genomtänkt tankekonstruktion, och det är lika träffsäkert som roligt. Det inledande tjänstemannaspråket tillämpat på oknytt blir kul - för vuxna. Barnen förstår det inte och blir oroliga. Över huvudtaget är det en lite stimmig föreställning eftersom barnen blir så upphetsade. Å andra sidan är den stora behållningen att se hur ivrigt de hjälper inspektören att leta hål som småknytten kan ha krupit genom, lyssna i väggarna efter ljud och notera allt som kan se mystiskt ut.

Och de hör och ser massor. Prickar på golvet? Misstänkt. Grå tussar i hörnen? Småknyttspäls. Böcker som ser lite tuggade ut? Bokknytt. Undanstoppade böcker i ett skåp - här bränns det rejält. Kanske har hustomten suttit här och läst för småknytten.

Det är tur att det finns experter som kan spåra krypen med lyssnografer och myskometrar och sprida allmän oknyttskunskap om hur man upptäcker dem och får dem på gott humör.

Som vuxen kan man ha roligt och lära sig en del om hur skrock har uppstått. Eller också går man hem övertygad om att det är vår fixering vid "naturliga förklaringar" som är det stora självbedrägeriet.

Mer läsning

Annons