Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkusflickan - början till en jultradition

/
  • Ann och Thomas Jerbo, Teater Sojas Sofia Andersson och Jan Boholm med sin producent Malin Berglund, samt nycirkusartisterna Rebecca Seward och Joel Degerfeldt - nu förenar de teater och cirkus i julens familjeföreställning.

Alla behöver en dröm, något som bär dem genom livet.
Som den föräldralösa Signe, som kommer till 1880-talets Sundsvall i Teater Sojas och Cirkus Elviras julpjäs Cirkusflickan.
Här möts teater och cirkus i en stor familjepjäs med ett 20-tal medverkande.

Annons

Det är vintern 1889, kall, snöig och snålblåsig. En ensam liten flicka kommer vandrande från Själevad. Hon är på väg att söka upp sin enda levande släkting, morbrodern Set Pålsson i Sundsvall, staden som är ett ekonomiskt eldorado.

Signe hamnar bland annat på krogen Tre kråkor, där det bara serveras kråka.

– Här frågar hon efter sin morbror, men då blir det alldeles tyst. Han är inte den hon trodde att han var, säger Jan Boholm i Teater Soja.

De två Sundsvallska frigrupperna har samarbetat förut, men aldrig genom att plocka fram sina mest renodlade uttryck: teater för Sojas del, cirkus för Elviras. Nu vill man prova det i en stor jullovspjäs, som ges i 24 föreställningar mellan den 28 december och 17 januari, och med ett 20-tal aktörer på scenen.

– Jan och jag har skrivit manus. Det blev en utmaning att ge plats åt både åt cirkusfantasterierna och en bra berättelse, säger Teater Sojas Sofia Andersson, som också regisserar pjäsen med Thomas Jerbo som cirkuscoach.

Bland allt nytt som lilla Signe möter i Sundsvall finns nämligen Cirkus Hilarius.

– När hon ser cirkusen tänds något i henne, en dröm om ett annat liv, säger Jan Boholm.

I ensemblen blandas nycirkusartister och skådespelare, professionella och amatörer. Skådespelaren Kerstin Blomqvist skriver också ny musik, nycirkusartisten Rebecca Seward spelar huvudrollen som Signe. Hon och kollegerna Joel Degerfeldt och Manuel Bojén har funnit paret Jerbo genom cirkusen och gästspelade bland annat på Norra berget i somras i föreställningen "Fly".

Till skillnad från Teater Sojas tidigare lokalhistoriska pjäser är denna inte historiskt korrekt. Man har valt en lite Dickensliknande stil, bland annat inspirerade av det julkort av Britt-Lis Seldinger som pryder affischen. För kostymen står Ina Nyholm och snart ska Sundsvalls Stadscirkus lokaler i Skönsberg byggas om för att hysa Ann Jerbos scenografi.

– Det vore fantastiskt om vi kunde nå människorna i Skönsberg. Kanske är det lättare att ta sig hit än till den etablerade teatern. Vi håller nere biljettpriset för att hela familjen ska kunna gå, säger Sofia Andersson.

Förhoppningen är att teater i juletid ska bli en ny tradition i Sundsvall. I november drar repetitionerna i gång.

– Vilka problem man än har måste man ha en dröm för att komma vidare i livet. Här får cirkusen symbolisera den drömmen, säger Ann Jerbo.

Mer läsning

Annons