Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finslipning inför Cirkusflickan

/
  • Signe (Rebecca Seward) har mött akrobaten Benvolio (Joel Degerfeldt) och fått veta att den som tränar konster inte fryser.
  • Delar av truppen: barnhemföreståndaren Fritz von Bödeln (Hans Thörn), Lilly Lovisa Björk (Kerstin Blomquist), Cirkusdirektör Hilarius Pettersson (Thomas Jerbo), regissör Sofia Andersson, Set Pålsson (Jan Boholm) och cirkusartisten Benvolio (Joel Degerfeldt).

Det är lite Sundsvall vintern 1889. Och lite Dickens med tjuvar och rackare, fattiga barnhemsbarn och illkall vinter.
Men framför allt är det ett nyskapande samarbete mellan teater och nycirkus. Om två veckor har "Cirkusflickan" premiär.

Annons

Ända från Själevad i Ångermanland har föräldralösa lilla Signe vandrat för att söka upp sin morbror i Sundsvall. Han är den enda som kan ta hand om henne, men vad hon inte vet är att hans tillvaro inte är av det slaget att han har plats för ett barn i den.

Hon vet inte heller att i den rika nybyggarstaden Sundsvall ska hon stöta på något som får hennes drömmar att spira. På grund av bland annat en tjuvaktig lindanserska måste Cirkus Hilarius turnera även en smällkall vinter som denna, och den som tränar konster fryser inte, får Signe veta. Tänk att få resa med en cirkus - till Amerika, till Indialand: men först Härnösand!

Den 28 december har familjeföreställningen "Cirkusflickan" premiär i Cirkusverkstan i Skönsberg i Sundsvall. Det är ett samarbete mellan frigrupperna Teater Soja och Cirkus Elvira, och sceniskt är det ett möte mellan konstarterna teater och nycirkus.

Läs mer: Talanger blandas i Cirkusflickan

Ann Jerbos scenografi av ett fantasi-Sundsvall kring förra sekelskiftet är försedd med kraftiga räcken som cirkusartister kan svinga sig i. För det är inte bara i manegen det ska göras konster.

– Många scener spelas högt uppe, säger Manuel Bojén, professionell nycirkusartist som bor i Näsåker, och som är van vid luftakrobatik men inte vid att ha en stor teaterroll.

– Detta är spännande, nytt och utmanande, inte minst att få spela så mycket teater, säger han.

På scenen agerar ett 20-tal personer, professionella och amatörer, från såväl cirkus- som teatervärlden. Från amatörledet kommer jämten Stefan Åhman med parkour som specialitet. Han läser på Mittuniversitetet i Sundsvall och tränar regelbundet cirkus i Cirkusverkstan i Skönsberg, där pjäsen ska spelas.

Kostymören Ina Nyholm har klätt ett 30-tal rollfigurer i kostymer med inspiration från äldre bildmaterial; skådespelaren Kerstin Blomquist har också bidragit med originalmusik till pjäsen. Sofia Andersson regisserar teaterdelen och Thomas Jerbo det cirkusmässiga.

Läs mer: Julkortsmotiv kopplas till teater

Och nog tänker sig jullovslediga familjer att gå och se pjäsen, som ges i 24 föreställningar mellan 28 december och 17 januari. 40 procent av biljetterna är redan sålda.

– Och man köper inte enstaka biljetter utan mellan två och åtta. Det tyder på att man går hela familjer i sällskap, säger Ann Jerbo.

Läs mer: Cirkusflickan - början till en jultradition

Biljetter säljs via nätet, Teater Sojas hemsida och telefon samt Visit Sundsvall. Se ett smakprov från pjäsen i rörlig bild här intill.

Mer läsning