Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fönsterdans på hög nivå

/

Kulturmagasinet
Norrdans: Windows
Koreografier och dans: David Nondorf, Hannah Ohlsson, Anna Jirmanova, Lilly Leibner, Javier Perez, Leila Verlinden, Stacey Aung, Toby Fitzgibbons, Fanny Barroquère och Kristian Refslund

Annons

Vad skulle en skyltdocka kunna hitta på om den plötsligt kom till liv och slapp stå still och visa kläder hela tiden?

Ungefär så skulle man kunna tänka sig ursprunget till Norrdans numera traditionella "Windows" - korta koreografier skapade av dansarna själva för små ytor; små scener av dans och pantomim på omkring tre minuter vardera. I onsdags inledde den aktuella upplagan av Windows vårens serie av onsdagsluncher i Kulturmagasinet, och den dansas också på lördag i Scenkonstbolagets matinéserie på Sveateatern.

I flera av koreografierna får man just känslan av att dockor, med modekläder eller annan kostym, plötsligt får liv, upptäcker sin rörelseförmåga och börjar utforska sig själva och sin omgivning. I solonumret "Inscape" tycks dockans stela lemmar mjukas upp gradvis; "Inner landscape" är likartad men mjukare, mer inåtvänd och självreflekterande. "The Rose" är som en dansad kärleksberättelse där utlevandet i kroppsrörelserna följer musikens drama; "Drag" har en lite tuffare attityd med målad kropp och lite mer gymnastik.

I "De Vier" rymmer den lilla ytan hela fyra dansare som fångar det fascinerande i samrörelse och i att spela med och mot varandra i olika positioner i rummet. I "Jaula" målar en Sousamarsch upp en mental fotbollsmatch där dansaren har ett schå att hänga med, men som så småningom tonas ner till ett lugnare rum. i "Presto" leker två vinterpåpälsade dansare med handdocksvantar som extra aktörer. i "Byte" är en dansare upptagen med att klä sig, spika och bearbeta omgivningen, helt inriktad på sig och sitt, medan en annan försåtligt via trådar ser till att spindlar hopas på en tredje - föreställningens mesta ryseffekt.

Som vanligt är allt snyggt och proffsigt; kläder, ljus och kompetens är fullödig och att det är dans på hög nivå är uppenbart. I "10 ways to kill your lover" latindansar paret som ler och bygger upp en vänlig fasad, samtidigt som de utdelar smockor, sparkar, knuffar och tjuvnyp till varandra. Även om det finns humorstråk också i ett par av de andra är denna enda riktigt komiska scenen, genomarbetad och effektfull. Med tanke på att så många av koreografierna är ganska abstrakta hade det kanske varit bra, inte minst med tanke på lördagens familjeföreställning, om någon ytterligare hade varit uttalat humoristisk.

Mer läsning

Annons