Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humor om det mest allvarsamma

/

Kan man göra en humorföreställning om en utvecklingsstörd son och kampen mot myndigheterna?
Efter att ha tänkt länge sa Erik Löwenthal ja. I oktober besöker han lunchteatern.

Annons

Att få ett gravt handikappat barn är alla blivande föräldrars skräck. Men för skådespelaren och ståuppkomikern Erik Löwenthal var det inte så.

– När han kom var jag inte beredd på att bli pappa. Det var den stora utmaningen, inte att han var annorlunda skapt. Jag hade inga bilder av hur mysigt det skulle bli att få barn. Det hade kanske varit svårare då, säger han.

I dag är Alexander 23 år, har såväl utvecklingsstörning som fysiska funktionsnedsättningar och är beroende av hjälp dygnet runt.

– Om du träffade honom skulle du kanske tänka att han var 11–12 av utseendet att döma. Och han har fortfarande impulsen att stoppa saker som inte är mat i munnen, säger Erik Löwenthal.

Det tog lång tid att landa i tanken att göra en föreställning, och dessutom en humoristisk och positiv sådan, om sitt eget och Alexanders liv. Men gradvis insåg Erik Löwenthal att om någon skulle ha verktygen för att göra det så var det han.

– Jag gör ju det här över hans huvud; han talar inte och kan inte prata för sig själva. Men jag landade i att om inte jag talar för honom, vem hade då gjort det?

Inte minst handlar "I Faderns, Sonens och Försäkringskassans namn" om fördomar och om kontakten med myndigheter. Utmaningen, menar Erik Löwenthal, är inte Alexander utan samhällets brister när det gäller att ta hand om människor som han.

– Man måste närapå vara jurist för att klara av alla ansökningar. Byråkratin är enorm. Jag klarar ju av det, men tänk på alla som inte gör det, säger Erik Löwenthal.

Föreställningen ges som lunchteater i Örnsköldsvik den 7 oktober och på Sveateatern i Sundsvall den 8. En kvällsföreställning ges på Quality Hotel i Sundsvall den 8 oktober 20.00.

Mer läsning

Annons