Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärleken spirar på teatern

/
  • Gisela Nilsson och Ann Jerbo har börjat arbeta så smått med julfrossan. Någon sångtext och lite konstgjord snö finns redan i sinnevärlden.

Hållbar kärlek. Komplicerad kärlek. Och vem är värd att älska?
Den svårgripbara kärleken är temat för Teater Västernorrlands tre pjäser i höst. Alla premiärerna sker i oktober.

Annons

– I Västernorrland är vi inte bara tjockast och sjukast i landet, utan vi skiljer oss också mest. Vi kan behöva veta något om kärlekens hållbarhet, säger teaterchef Lena Engqvist Forslund.

"Bäst före? - om kärlekens hållbarhet" har premiär den 24 oktober i Sundsvall och här möter vi ett par i väntrummet hos familjerådgivningen. Där bryter det in röster från såväl experter som andra, från Erich Fromm till Bob Hansson; tankar om kärlek från intervjuer och texter.

– Det finns förstås inga svar men det finns berättelser. Vi gör föreställningen för att undersöka saker som: Vad är kärlek? Finns det något sätt att få den att hålla? Hur mycket känsla är den, och hur mycket vilja? säger regissör Karin Wegsjö.

Men först ut är Jens Nilssons enmansföreställning "Kanske Frankenstein?" Här funderar han på sitt eget sätt, med humor och allvar, över Mary Shelleys romanfigur och allas behov av att vara älskade. Den 3 oktober har pjäsen premiär i Örnsköldsvik och turnerar sedan i länet.

– När Jens är inblandad blir det väldigt mycket samspel med publiken. Vi har också en scenografidebut av vår snickare Lennart Hedlund, säger Lena Engqvist Forslund.

"När man skjuter arbetare" har premiär den 10 oktober i Sundsvall. Den bygger på Kerstin Thorvalls roman om sina föräldrars relation.

– Det är den dramatiska historien om hur pappans familj skyndar på bröllopet eftersom de vet att han har en psykisk sjukdom. På bröllopsnatten får hotellpersonalen bryta sig in i rummet och ta hand om en sönderslagen och blodig brud, och brudgummen förs bort i tvångströja, säger Lena Engqvist Forslund.

Längre fram i höst väntar också en julfrossa med premiär den 28 november. Men först ut från Teater Västernorrland är lunchteatern på Svea som öppnar den 17 september med teaterns egen kapellmästare, Örjan Lidén, som i musik och sina satiriska texter är i "Ständig opposition".

Därefter följer bland annat revymusikalen "I stånd till allt", om hemmafrun som vill bli deckardrottning, "I Fadrens, Sonens och försäkringskassans namn", en humorföreställning om pappan till en handikappad pojke, samt "Tant blomma" av Kristina Lugn.

Örnsköldsviks lunchteaterprogram startar den 23 september med Titta Sjöbloms "Alice Babs - mamma och idol" och nytt för i höst är att också Härnösand får lunchteater. Där är första pjäs "Edith Piaf - en resa i ord och ton" den 24 september.

– Vi är ju en länsteater och självklart ska Härnösand också få del av lunchteatersuccén, säger Lena Engqvist Forslund.

Mer läsning