Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärlekstema på teatern i höst

/
  • Lena Engqvist Forslund.
  • Helena Svartling och Åke Arvidsson spelar med i

Om kärleken som både ond och god. Om kärleken som handling, inte bara känsla. Och om vem som är värd att älskas.
Teater Västernorrland satsar på kärlek i höstens tre nya pjäser.

Annons

Om kärlek kan mycket sägas, och i höstens uppsättningar belyses ämnet från flera håll.

"När man skjuter arbetare" är Kerstin Thorvalls bok om sina föräldrar, som Kjell Sundstedt skrivit teatermanus av. När de träffades visste inte hennes mor att fadern bar på bipolär sjukdom. Hans familj visste men sa inget utan forcerade fram ett snabbt bröllop, och redan på bröllopsnatten spårade det ur och bruden blev misshandlad och våldtagen.

– Men enligt tidens sed hade hon hedern att ta hänsyn till och fick bita ihop. Kerstin Thorvall blev ju mest känd för annat men hennes författarskap är fantastiskt. Detta är en berättelse om människor men samtidigt om deras tids historia, säger teaterchef Lena Engqvist Forslund.

Pjäsen diskuterar plikt och lust, vad vi gör för vår egen skull och för andras. Ett annat upplägg har "Bäst före?" - Om kärlekens hållbarhet, som baseras på intervjuer. De utgick från teorier av bland andra filosofen Erich Fromm, som menar att kärlek inte bara är en känsla utan i mycket också en handling. Om man till exempel inte behandlar varandra kärleksfullt tar känslorna snart slut.

– I pjäsen diskuteras vad människor har gjort för att upprätthålla en kärleksrelation. Det blir ett allkonstverk med såväl filmade som gestaltade sekvenser, säger Lena Engqvist Forslund.

Teater Västernorrland samarbetar i "När man skjuter arbetare" med Estrad Norr och spelar alltså pjäsen även i Jämtland, i "Bäst före" är partnern Norrbottensteatern.

– Samarbetena har kommit för att stanna. Vi får ett större spelområde och delar på produktionskostnaderna, säger Lena Engqvist Forslund.

"Kanske Frankenstein?" är en enmansföreställning med Jens Nilsson, som inte lägger så starkt fokus på hans clownroll som tidigare solopjäser. Den handlar både om författaren Mary Shelley och hennes verk om vetenskapsmannen och hans monster, och om vem som är värd att älskas. Pjäsen spelas för högstadiet och uppåt i åldrarna.

– Vi kommer att lägga fokus framöver på teater för unga vuxna. För små barn finns väldigt mycket teater på marknaden, men inte för unga vuxna, säger Lena Engqvist Forslund.

Årets Vinterfrossa återgår till att bli en Julfrossa, och under 2016 väntar bland annat "Ingvar - en möbelhistoria" om Ingvar Kamprad och hans IKEA, som inte minst betytt mycket för Sundsvall som handelsstad. Då sker också en nypremiär av "Bollkänsla" för de unga, thrillern "Små äktenskapliga brott" sätts upp och till jul blir Katarina Taikons "Katitzi" familjepjäs.

Mer läsning

Annons