Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrländskt gästspel öppnar Scen Sundsvalls höst

/
  • Johannes Wanselow, Juli af Klintberg, Robert Fransson och Sebastian Embacher i

Elektricitetskrig. Stumfilmsinspiration. Ett nytt sätt att nalkas Fröken Julie. Klunganhumor och grannfejder. Det är blandning och bredd när Scen Sundsvall dukar upp för hösten.

Annons

Plötsligt släcks gatlyktorna i den lilla norrländska byn. Den privata ägaren av kraftverket tycker att kommunen betalar för dåligt för elen och slår helt sonika strömbrytaren på "av".

På den berättelsen bygger "Måste hem innan det blir mörkt", ett gästspel från Norrbottensteatern som öppnar höstsäsongen för Scen Sundsvall. Stycken av pjäsen ingick i storsatsningen "Norrländsk passion" som spelades också i Sundsvall i våras. Men nu kan man alltså se pjäsen i sin helhet.

Mer norrländskt blir det när Stig Östman återvänder med Martin Lindbergs berättarföreställning "Man tål ju inte vad som helst", ett skrattpiller om en grannfejd i byn Långledan, byns alla kufar och kollisionen mellan gammalt och nytt.

Stefan Sauk har många gånger blivit ombedd att fortsätta odla Lorry-karaktärerna. Den 5 november kommer han med föreställningen "Sauk - fortfarande skeptisk and some fucking music", där texterna påminner om Tillfälligt avbrott men är anpassade till livescenen. Två dagar senare är det dags för en uppsättning och en teaterpersonlighet som vunnit en rad svenska och utländska utmärkelser: Anna Pettersson gör "Fröken Julie" helt på sitt eget sätt.

Hon gör själv alla tre rollerna och med henne på scen finns en kameraman som filmar det hon gör, vilket blir till en del av scenografin.

– Från början ansågs hon väl experimentell, men sedan hon slog igenom på Stockholms Stadsteater har hon gjort succé, säger Scen Sundsvalls ordförande Tomas Melander.

Lite annorlunda är också "Bröderna Marx" med teckenspråksensemblen Tyst Teater, spelar för båda hörande och icke-hörande. Utifrån de klassiska filmbrödernas bisarra humor har man satt ihop en föreställning i det större formatet med bland annat fyra tekniker och sex skådespelare.

– Man har tittat på sättet att berätta på film vid den tiden, även andra karaktärer inom stumfilm som Chaplin. Men pjäsen berör också vår samtid, med tanken att dessa karaktärer kommer tillbaka för att vi behöver dem, säger Joakim Rindå från Riksteatern.

Klungan från Umeå är humorgruppen som i den här uppsättningen har träffat koreografen Birgitta Egerbladh, också hon från Umeå, och trivs utmärkt med henne

– Det är kombination av norrländsk melankoli och stor humor. Vi satsar ordentligt och ger tre föreställningar i Tonhallen, säger Tomas Melander.

Även teater på finska, "Huovinens utvalda", baserad på texter från den populäre finske krönikören Veiko Huovinen, ryms i höstens program. Föreställningen textas på svenska för enbart svensktalande. Scen Sundsvall avslutar hösten genom att arrangera Sanna Nielsens julshow.

Scen Sundsvall har i dag bortåt 1400 medlemmar och är en av Sveriges största Riksteaterföreningar.

Höstens program:

"Måste hem innan det blir mörkt" med Norrbottensteatern (3/10)

Man tål ju inte vad som helst (14/10)

Teater på finska (22/10)

Stefan Sauk (5/11)

Fröken Julie (7/11)

Bröderna Marx (15/11)

Klungan (30/11, 1/12)

Sanna Nielsen (20/12)

Mer läsning

Annons