Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny pjäs i hembygdsgården

/
  • Jan

Efter den lyckade teatersatsningen förra året är det dags för ett nytt sommarspel på Attmars hembygdsgård i Lucksta. Repetitionerna pågår för fullt inför premiären av pjäsen "Ol'fars arv" den 7 augusti.

Annons

Läktaren i järn jämrar sig när skådespelarna hoppar ner och ställer sig på trägolvet. De ställer sig i en ring och börjar sjunga en massa gallimatias. De bankar sig själva över rygg och mage, svingar med armarna och gör stora rörelser med hela kroppen. Det är viktigt att värma upp när det vankas sångrepetition.

Än en gång har kreativiteten slagit bo på Attmars hembygdsgård i Lucksta. Repetitionerna är i full gång för årets sommarspel. Efter förra årets lyckade uppsättning av pjäsen "Sviskon och besvär" återvänder nu Jan "Janken" Åkerström, Margareta Westin och flera skådespelare för att vara en del av den nya pjäsen "Ol'fars arv", skriven speciellt för detta tillfälle av Kerstin Hultin. Vad som en gång var en aktaktare signerad densamme har nu utvecklats till en längre pjäs i två akter, med musik skriven av regissören Janken Åkerström och en större skådespelarensemble på tretton personer.

– Förra året innan premiären av "Sviskon och besvär" hade vi pratat om vad vi skulle göra om ingen kom. I stället sålde vi ut nästan alla föreställningar och fick spela en extra, säger Janken Åkerström.

Pjäsen utspelar sig under ett dygn i Lucksta på 1920-talet. Ett år har gått sedan Ol'far avled. Änkan Augusta och sonen Manfred vet inte hur det blir med arvet. Det finns inget testamente och det är fler som vill ha en del av kakan. Augustas syster anländer från Boston tillsammans med ett suspekt sällskap magiker och torpardottern i bygden vill också dra fördelar av storbondens död. Pjäsen beskrivs som en blandning av dråpligheter, skratt, men också allvar.

– Pjäsen handlar egentligen om människor som är fast. De är fast på grund av deras sociala arv och på grund av de val de har gjort, säger regissören.

Han flänger runt på det ljusa trägolvet och instruerar Jesper Fransson, som spelar sonen Manfred, hur han kan röra sig till sitt sångnummer. De valsar fram till sången och när de är färdiga möts de av applåder från ensemblen. Sedan är det nästa sångnummer på tur. Premiären är inte förrän 7 augusti, men det är många bitar som ska falla på plats.

Det har skett en del förändringar sedan förra året. I år har antalet sittplatser utökats och det kommer finnas en ramp för funktionshindrade. Scenografin och rekvisitan byggs av återanvänt material, eftersom teaterpjäser ofta har kort livslängd och det är ett bra sätt att värna om miljön. I år har de också utökat antalet föreställningar till 14 stycken.

– En del i föreningen var lite skeptiska förra året innan allt började. Men när det väl kom i gång hjälptes alla åt och hade roligt tillsammans. Det här har engagerat folk ända bort till Matfors, säger Janken Åkerström.

Mer läsning

Annons