Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nypremiär för Vildhussen

Nedräkningen pågår inför sommarens stora teatersatsning för Teater Västernorrland.
Det är historien om Vildhussen som åter ska spelas upp på utomhusscenen vid Döda fallet i Ragunda.

Annons

Sveriges enda utomhusvridläktare finns vid Döda fallet i ­Ragunda. Läktaren kan vridas 360 grader med marken runt läktaren som spelplats. Den ­vidunderliga naturmiljön och utsikten över Döda fallet är ­kuliss.

Läktaren och den sällsamma arenan skapades i början av 1990-talet, inför 200-årsjubileet av Ragundasjöns tömning. Den katastrof som entreprenören Magnus Huss orsakade och därmed för evigt fick smeknamnet ”Vildhussen”.

Teater Västernorrland satte upp ”Spelet om Vildhussen” ­under fyra somrar på 90-talet. Då hade Ingmar Virta huvudrollen. Den uppsättningen avslutades 1996.

Spelplatsen har fått fortsatt användning genom åren, men ständigt har Vildhussen varit efterfrågad. Många vill återuppleva skrönorna och de sanna historierna kring Sveriges största naturkatastrof genom tiderna.

Förra sommaren gjorde Teater Västernorrland en nysatsning på Vildhussen. Nu är det dags för en säsong till.

– Det finns en ständig nyfikenhet av att få uppleva den här fantastiska historien. Eftersom publikintresset är så stort så kör vi en sommar till den här omgången, säger Teater Västernorrlands chef Lena Engqvist Forslund.

Upplägget är i stort sett samma som förra året. Eva Gröndahl är tillbaka som regissör för en ensemble bestående av 16 skådespelare. Hälften av gruppen är amatörer. Lennart Lidströms originalmanus är nedkortat och omarbetat.

– Vi har kortat ner en fem timmar lång version till två och en halv timme. Resultat i fjol blev så lyckat att vi inte har ändrat så mycket. Men med flera av aktörerna nya för året så blir det annorlunda i alla fall, konstaterar Eva Gröndahl.

Jens Nilsson spelar även detta år Vildhussen och Lars T Johansson gestaltar Hellzén. Gisela Nilsson ser vi som Kajsa Dahlman och Stalle Ahrreman som Lars Sundqvist.

Nya för året från Teater Västernorrland är Åke Arvidsson, Anna Brixter, Albin Grenholm och Camilla Eriksson. De 16 proffsen och amatörerna gör tillsammans hela 75 roller!

Örjan Lidén komponerade ny musik till förra årets föreställning. Örjan har använt en del av de teman han komponerade till Vildhussen på 90-talet, men det mesta är nyskrivet.

– Mitt signum är att spreta åt olika håll genremässigt. Och att inte ha någon stil är min stil, uttrycker sig Örjan Lidén som är Teater Västernorrlands musikaliske ledare.

Den ende i ensemblen som har en enda rollgestaltning att arbeta med är Jens Nilsson. Titelrollen som Vildhussen är självklart krävande.

– Det här är den största teaterroll jag har gjort och verkligen något att bita i. Jag känner starkt för Magnus Huss, han fick ta all skit för något som många andra egentligen var ansvariga för, säger Jens Nilsson.

Årets premiär av Vildhussen sker den 27 juni. Det är något senare än tidigare år. Totalt sjutton föreställningar är inplanerade fram till och med den 18 juli.

Produktionen är ett samarbete mellan Teater Västernorrland, Estrad Norr och Destination Ragundadalen.

Mer läsning

Annons