Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oknytt och prickighet

/

Har det hänt oförklarliga saker i era lokaler? Har vantar och sockor försvunnit spårlöst?
Höstens barnteater erbjuder bland annat hjälp med misstänkta oknytt.

Annons

Har ni problem med oknytt? Vänd er med företroende till den kommunala Oknyttsförvaltningen - en uppfinning av Skuggteatern från Umeå, den 3 - 5 oktober på besök i Sundsvall.

– Det är en genial idé. Skådespelaren är utklädd i kommunal uniform och har verktyg för att spåra oknytt, säger kultursekreterare Håkan Nordman.

Men innan dess har Lilla Ugglan letat mamma för fullt i "Mamma borta" den 26 - 28 september. Pjäsen bygger på bilderboken av Chris Haughton, och ugglan har i alla fall turen att träffa många snälla djur när han trillar över bokanten och hamnar vilse. Boulevardteatern spelar i täckjackor och med mycket färg.

Scenkonstbolagets matinéserie börjar med tre filmvisningar: Fyra filmer för de yngsta den 20/9, Räkna med Pino den 27/9 och Kalle Kran den 4/10. Under höstlovet återkommer Teater Västernorrlands pjäs "Ibland tänker jag på Frida Kahlo" den 25 och 29 oktober. Efter mötet med den färgstarka konstnären kan publiken delta i en bildverkstad.

– Det är roligt att vi har haft så många besök på filmvisningar. I våras var det fullsatt, säger Scenkonstbolagets Carin Edholm.

I oktober kommer också teaterpjäsen "Panda & Kanin och farligheterna" (10 - 12/10) där Panda är rädd för saker som många andra också är rädda för. Dansföreställningen "Lövkoja" (19/10) är pinnrik: här vimlar scenografin av pinnar som ska bli en koja. "Dr Duma och Raket - på vådliga vatten" (26/10) är berättelsen om kompisen som känner sig utanför när Duma glider in i fantasins värld, och som bestämmer sig för att hänga på.

Det blir ingen ny Daff-Daff-premiär i höst som utlovat. I stället kommer en äldre Daff-Daff-föreställning tillbaka, "Hoppsan Daff-Daff" (9-11/11). I november kommer också gruppen Kapsel, utför finurliga konster med alla tänkbara tillbehör från hårtorkar till pingisbollar.

– Det är en performance i jonglering, oerhört tekniskt skicklig. De har också en verkstad med barnen, säger Håkan Nordman.

Dockteaterföreställningen "Petras prick" handlar om ett mycket fläckigt djur som upptäcker att en prick i pälsen har rymt. Sundsvalls egen Teater Soja återkommer med deckarhistorien "Mästerdetektiven Mogens och de tappade trådarna" sent i november, och hösttraditioner som Nallekonserten under skyltsöndagen och Norrdans "Windows" återkommer.

– Av ekonomiska skäl är det färre föreställningar i år. Till exempel dubbleras inte fredagsföreställningarna i Kulturmagasinet. Och höjda biljettpriser är inte lösningen, om alla ska ha råd att ta del av professionellt producerad kultur, säger Håkan Nordman.

Men än får sju kommundelar teaterbesök - det är också ett sätt att ombesörja att fler barn har nära till kultur.

Först ut i barnkulturen

20/9 Fyra filmer för de yngsta, Filmstaden

26/9 Mamma borta, Kulturmagasinet (28/9 Opalen, 28/9 Stödehuset)

27/9 Räkna med Pino, Filmstaden

3/10 Oknyttsförvaltningen informerar (4/10 Matfors, 5/10 Indal)

4/10 Kalle Kran, Filmstaden

Mer läsning

Annons