Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rövarna intar Norra Berget

/
  • Norra berget har blivit Mattisskogen. Här viskar Ronja (Sofia Göransson) och Birk (Jonathan Norberg), övervakade av Mattis (Tony Könberg), vildvittran Christine Lundmark, grådvärgen Sandra Olsson och rumpnissen Lina Rammus.
  • Mattisborgen växer upp på Norra berget. Den 6 juni är det premiär för Ronja (Sofia Göransson), Birk (Jonathan Norberg), Mattis (Tony Könberg), vildvittran Christine Lundmark, grådvärgen Sandra Olsson, rumpnissen Lina Rammus och alla andra i Kvartersteatern.
  • Grådvärgen Sandra Olsson.
  • Christine Lundmark som vildvittra.
  • Lina Rammus som rumpnisse.

Norra Berget har blivit Mattisskogen.
Borgen tornar upp sig mot grantopparna; grådvärgar, rumpissar och vildvittror smyger omkring.
Det är dags för Kvartersteaterns sommarspel - Ronja Rövardotter. Premiären är den 6 juni.

Annons

Det är Astrid Lindgren för hela slanten nu för Kvartersteatern. Redan för två år sedan, när Bröderna Lejonhjärta stod på menyn, visste regissör Thomas Nordström att han ville sätta upp Ronja Rövardotter.

– Jag trodde inte att det gick att göra Ronja Rövardotter som pjäs. Det skulle bli platt eftersom filmen är så inbankad i folks huvuden. Men så såg jag Norrbottensteaterns uppsättning och förstod att det gick jättebra och att Kvartersteatern skulle kunna göra den, säger han.

– Responsen på Bröderna Lejonhjärta var så bra. Är det någon gång jag inte oroar mig för biljettförsäljningen så är det nu, säger han.

Spelplatsen är ny för i år. Bortanför lekplatsen och samevistet tornar borgen upp sig, och den syns väl. Men att det skulle bli Norra berget igen stod klart efter ett längre sökande i omgivningarna.

– Norra berget och Kvartersteatern hör ihop. Vi har spelat här sedan 90-talet. Vi gör ju familjeteater och här kan barnen leka, se på djuren och fika före och efter föreställningen, säger Thomas Nordström.

Och på tryggt Kvartersteatermanér blir det äventyr, fart, hästar och frejdiga scenslagsmål även om det inte förekommer så mycket av det sistnämnda i originalet.

Hästar och frejdiga scenslagsmål även om det inte är så mycket av det sistnämnda i Ronja Rövardotter.

– Men vi har sprängt in lite sådant, annars skulle vi ju få skämmas, säger Thomas Nordström.

När han såg julens tv-dokumentär om Astrid Lindgrens liv föll en del på plats kring vad hon på djupet skrev om. I Kvartersteaterns tolkning är förändring ett av ledorden. Här händer mycket som inte går enligt förväntningarna.

– Först föds en dotter fast det borde ha varit en son, sedan exploderar den urgamla borgen och så bryter Ronja med Mattis, säger Thomas Nordström.

Att hon knyter band med den svurne fienden kan man se som ett inlägg i integrationsdebatten och gör även berättelsen till en Romeo och Julia-historia, om man så vill.

Manus är Staffan Götestams och i Astrid Lindgrens material får man annars inte ändra särskilt mycket . Men några anpassningar har gjorts, till exempel för att kunna spela pjäsen utomhus och få med ett annat av Kvartersteaterns signum, den stora ensemblen. Ett 40-tal personer finns med på scenen i år. Scenograf är Anna Olofsson, dekormålare Eva-Karin Fröberg och Cia Götesdotter ansvarar för den hisnande kostymen.

Och även om älvbadande, vattenfall och annat från filmen här görs efter andra förutsättningar kommer publiken att känna igen sig. Det är Ronja Rövardotter rakt upp och ner.

– Har man bara ett uns av barnasinne kvar köper man det med hull och hår, säger Thomas Nordström.

Ronja Rövardotter spelas den 6, 9, 10, 11, 13, 14, 16, 17, 18, 21, 23, 24, 25, 27, 28, 30 juni samt 1, 2 juli.

Mer läsning

Annons