Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbete och frossa för teatern

/

Den stora teaterpremiären i höst blir Teater Sojas "Sagerfeldts i Sundsvall" den 27/9.
Från Teater Västernorrland kommer en ny Vinterfrossa sent i höst. I övrigt finns nya chanser att se "Rykten på bygden" eller "Ibland tänker jag på Frida Kahlo".

Annons

För Teater Västernorrlands del blir hösten en sorts andrum. Det blir ingen egen premiär före Vinterfrossan i november. Med sommarens rekordartade "Vildhussen" i ryggen - den sågs av nästan 8000 människor - har man bestämt att ta det lite lugnt.

– Vi gjorde av med för mycket pengar förra året och ser en möjlighet att spara in större delen av underskottet nu. Dessutom byter teatern chef och för att göra en premiär behöver man en konstnärlig ledare, säger Scenkonstbolagets vd Mikael Flodström.

Samtidigt som den nya teaterchefen Lena E Forslund installerar sig passar man därför på att hålla kvar pjäser som förtjänar att leva längre och visas för fler.

I vårens "Rykten på bygden" angrips fördomar och norrländsk landsbygd krockar med globaliseringen. Den är en blandning av humor, ömsinta personporträtt och spekulationer kring vad ungkarlen Leif gjorde i Thailand, och den kommer åter till Sundsvall den 2 – 11 oktober.

Helena Svartlings färgsprakande barnpjäs "Ibland tänker jag på Frida Kahlo", om en ovanligt stark kvinna och konstnär, visas nu åter för skolbarn men spelas också offentligt i Sundsvall den 25 och 29 oktober.

I "Rut och Ragnar" får det strävsamma äldre paret för sig att skiljas. I höst turnerar den i Jämtland tills den kommer åter till Sundsvall och lunchteatern den 20 november. Och i "Sagerfeldts i Sundsvall" finns Teater Västernorrland med som samarbetspartner.

Vinterfrossan är ny, och i år sköter Jens Nilsson regin.

– Det blir en vinterfrossa som utgår från drömmar. Vad vill vi göra om vi själva får välja? Revyformen har en publikkontakt som jag gillar, säger han.

Drömfrossan har premiär i Ljustorp den 8 november och spelas på Sveateatern i december.

Från lunchteatern dukas upp både gammalt och nytt. Efter att teaterns egen Örjan Lidén har inlett kommer "En jojo-bantares bekännelser" den 18 september.

– Cecilia von Strokirch är stå-upp-tjej och kostrådgivare med sju olika storlekar på kläderna, säger lunchteateransvariga Gisela Nilsson.

Därefter sjunger trubaduren Jan Hammarlund Bertold Brecht, och den 2 oktober hudflänger Agneta Wallin vår ekonomiska samtid i "Wallin Street - en billig show om pengar". Lika aktuellt är Internet och föreställningen "Du är väl googlebar lille vän" den 9 oktober, och berättelsen om kvinnan som inte klarar av fredagsfikat och därför inte duger i arbetslivet. "Livet kom så plötsligt - om Aspergers".

Mer läsning

Annons