Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvalls berättarteater väckte liv i Lars Ahlins karaktärer

/
  • Catrin Bertlin, Tord Lundgren, Tina Johansson, Elisabeth Carlsson och Jana Lindh Olsson bjöd på karaktärer från Lars Ahlins litterära värld.
  • Tord Lundgren som Tåbb tänker tillbaka på livet.
  • Jana Lindh Olsson som Lorthusblomman.
  • Sminkdockan Isabella (Tina Johansson guidade publiken genom stan.
  • Tåbb (Tord Lundgren) pratar på om politik för Lorthusblomman (Jana Lindh Olsson) och Sminkdockan Isabella (Tina Johansson).
  • Paulina (Catrin Bertlin) talar om sina sorger.
  • Tina Johansson, Elisabeth Carlsson, Catrin Bertlin, Tord Lundgren och Jana Lindh Olsson bjöd på karaktärer från Lars Ahlins litterära värld.

Medverkande: Tina Johansson, Tord Lundberg, Catrin Bertlin, Elisabeth Carlsson och Jana Lindh Olsson.
Sundsvall centrum
Tisdagar 25 augusti – 8 september
Med Lars Ahlin som huvudtema spelade Stenstans berättarteater karaktärer från hans böcker och lät dem berätta om Sundsvalls fattigaste människor under 1930-talet.

Annons

Recension

Lars Ahlin har oftast haft Sundsvall som spelplan för sina romaner och noveller. Då passade det extra bra att årets uppsättning från Sundsvalls berättarteater har tema Lars Ahlin.

Publiken följde den bistra Sminkdockan Isabella (från "Min död är min") spelad av Tina Johansson när hon guidade dem genom staden. Längs vägen berättade hon historier om människor i sin närhet, bland annat om tidningspojken Hasse (från "Sjätte munnen") som bor i samma hus som henne och som säljer tidningar inne på Knaust.

Nere vid Kulturmagasinet väntade Tåbb (Tord Lundgren) från Lars Ahlins genombrottsroman "Tåbb med manifestet". Något åldrad berättade han om tiden som arbetslös och cykelturerna längs med Sundsvalls gator i jakt på jobb.

Fler karaktärer anslöt sig under vandringens gång. Lars Ahlin återanvänder sina gestalter i flera av sina böcker. Till exempel Zackarias som ofta nämndes under turen är med i bland annat "Stora glömskan" och "Natt i marknadstältet". Hans faster Paulina (Catrin Bertlin) anslöt sig till skaran och talade om sina sorger.

Tillsammans målade skådespelarna ett porträtt av Sundsvall från förr, med blicken vänd mot de som har det allra svårast i samhället. Lars Ahlin skrev oftast om de som var längst ner i den sociala hierarkin och deras tragiska öden, som troligtvis bygger på verkliga förlagor, var en hemsk kontrast mot de vackra stenbyggnaderna som åskådarna passerade. När skådespelarnas karaktärer krokade i varandra och vävdes ihop med de gestalter som bara nämndes vid namn bildades ett nät av händelserna som knöts samman över staden.

Förbipasserade glodde på den udda skaran som underhöll publiken och det blev en mysig brytning mellan oss som var med på skådespelet och de som betraktade på avstånd. Vad som kan tyckas som en vanlig guidning genom stan fick liv av skådespelarnas naturtrogna monologer och kvicka dialoger mellan varandra. Den kärve proletären Tåbb, den argsinta Sminkdockan Isabella, den sorgsne och orolige Paulina och den skojfriske Lorthusblomman kom till liv. Tillsammans med Elisabeth Carlsson på sång visade de en bit av det litterära arv som finns att hämta i vår stad.

Mer läsning

Annons