Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvalls storheter vaknar

/
  • Tord Lundgren, Catrin Bertlin, Tina Johansson, Jana Lindh Olsson och Lisbeth Malm levandegör de människor som grundade det Sundsvall vi känner
  • Catrin Bertlin som Selma Nasielsky på den judiska kyrkogården.
  • Tord Lundgren som strejkledaren Isak Boström.

De dominerade Sundsvall under sågverkstiden, och de finns kvar - på GA-kyrkogården.
Historien blir verklig när Stenstans Berättarteater låter storheterna från sent 1800-tal kliva upp ur gravarna.

Annons

En kyrkogård är ett eget litet samhälle, en rest av det förflutna som ännu syns. På GA-kyrkogården vilar träpatroner och köpmän, grundläggare och borgarnas driftiga fruar; de som grundade det moderna Sundsvall och ofta kom inflyttade till den exploderande ekonomin. De sökte och fann en stad som lät också fattiga människor uppfylla sina drömmar, tjäna pengar och komma upp sig till herremän och fina fruar.

Den mest iögonfallande byggnaden på kyrkogården är CO Wesséns familjegrav.

– Här vilar en man som ville visa upp sin inkomst. Men han kom som bondson hit till Sundsvall och skulle lära sig bli handlare, säger Tina Johansson.

Wessén lyckas: han blir grosshandlare, bygger tre av magasinen vid hamnen och handlar med kolonialvaror, tar över Svartviks sågverk. En av döttrarna gifter in sig i vinhandlare Botvid Johanssons familj. Han som ägde det stora huset vid Stortorget där Åhlénshuset ligger i dag.

– Där fanns fyra lägenheter också men det var ju källaren som var viktig. Jag byggde Sveriges största vinkällare, säger Tord Lundgren som Botvid Johansson.

Genom giftermål med dottern till klockgjutare Linderberg kom han över också dennes företag, som sedan blev Sundsvalls Verkstäder och i dag är Emhart. Det löper många osynliga trådar mellan Sundsvalls storheter. Botvid Johansson var en enkel pojke från Norrköping; Erik Laurent var en arbetarpojke från Uppland som kunde göra tegel. Han tog över Högoms tegelbruk.

– Tre miljoner tegelstenar, det behövs när stan har brunnit. Han drev två tegelbruk och ett sågverk och hade en villa där det gavs fina fester, säger Tina Johansson.

Berättarteatern kan deras liv, går in i personerna, skildrar levande deras mänsklighet, inte bara meriter. En som står upp ur graven är Hilda Östman, gift med Karl; en enkel sågverksarbetare som efter tolv timmars arbetsdagar satt och skrev om den hårda tillvaron.

– Det bara rev i hans kropp av längtan efter att folk skulle läsa om vilket helvete de hade, men också om de glada stunderna, säger Hilda Östman (Tina Johansson).

Deras egna tog ibland avstånd från dem; tyckte de ville vara märkvärdiga. Men Ivar Lo Johansson stödde Karl Östman. Och Hilda blev nästan hundra år gammal.

– Jag har mycket i huvudet, för jag har läst böcker ända sedan Karl lärde mig att det är böckernas värld som leder till förändring, säger Tina Johansson.

Isak Boström fortsatte också att vara enkel. Han var en ung baptist och eldare som valdes att föra arbetarnas talan när de samlats vid Skarpskyttelägret 1879 i syfte att begära högre lön. Av en slump blev det han som fick ge Sveriges första storstrejk ett ansikte och möta landshövding Curry Treffenberg och kanonbåtarna.

– Jag blev framknuffad för att jag var van att tala, men jag hade aldrig varit ledare och aldrig tillhört arbetarrörelsen, säger han i Tord Lundgrens gestaltning.

Här berättar den återuppståndna hustrun Emelia om Alfred Blomberg, grundläggaren som "byggde nästan hela stan", Svea Drake, borgmästarfrun, som ömmade för de ensamma mödrarna som måste låsa in sina barn utan tillsyn för att arbeta ihop till födan och la grunden till barnkrubban Lillgården och Anna Wide som tog emot 200 flyktingar på sin gård när Sundsvall brann.

Klädhandlaren Marcus Nasielsy tillhörde den judiska kolonin i Sundsvall, som drev en synagoga, kom in i societeten och gjorde goda affärer tills antisemitiska strömningar på 30-talet drev dem härifrån. Han vilar de den judiska delen av kyrkogården, där man inte smyckar gravarna och inte vistas i onödan, eftersom de döda vilar där i väntan på en ny värld.

Stenstans Berättarteater vandrar åter på kyrkogården lördag den 30 maj 15.00. Biljetter säljs via Sundsvalls museum.

Mer läsning

Annons